Vele hectares extra kruidenrijk grasland

De gemeente Hof van Twente is de eerste gemeente met 100 hectare extra kruidenrijk grasland. Ongeveer 30 melkveehouders maakten gebruik van de 150 euro per hectare korting op de aanschaf van kruidenrijk grasmengsel. Zo ook boer Vruwink uit Markelo: “Door de korting heb ik de stap gewaad en heb gisteren ingezaaid en ben erg benieuwd hoe het uit gaat pakken. In ieder geval alvast dank aan de gemeente Hof van Twente! Ik hoop dat nu de provincie meedoet voor nogmaals een kortingsactie volgend jaar”. Door de klavers in het mengsel is bijvoorbeeld stikstofkunstmest niet meer nodig en wordt veel CO2 bespaard. Ook wordt de bodem gezonder, neemt het aantal insecten toe en vindt de koe het lekker. De actie van de gemeente is onderdeel van de crowdfundingscampagne 1001ha.nl van Urgenda voor meer kruidenrijk grasmengsel. “Hof van Twente heeft als gemeente evenveel bijgedragen als menig provincie. We hopen dat andere gemeenten volgen en ook hun boeren op deze laagdrempelige manier helpen met verduurzamen”, aldus projectleider  Hanneke van Ormondt van Urgenda.

De gemeente Hof van Twente is ook blij met het resultaat. “We zijn blij dat we aan deze campagne hebben meegedaan. Simpel en concreet en blijvend resultaat. We raden het andere gemeenten ook aan”, aldus beleidsmedewerker plattelandsontwikkeling Wilco Pasman van de gemeente Hof van Twente.Boeren hebben deze zomer ook kunnen ervaren dat kruidenrijk grasland beter bestand is tegen droogte door de variatie in wortellengtes van de verschillende kruiden. Veel boeren die kruidenrijk eenmaal uitprobeert wil hiermee verder. Als gevolg van het kruidenrijk grasmengsel wordt de bodem ook gezonden en neemt het aantal insectie toe. Bijkomend voordeel: de koe vindt het lekker.