onsProat: Luisteren

Goed luisteren, dat is een kunst. Ik krijg thuis nog wel eens om de oren gegooid dat ik goed kan horen maar heel slecht luisteren. En dat klopt eerlijk gezegd wel. Ik krijg inderdaad bijna alles wel mee maar er wat mee doen, ho maar. Dan ben ik met m’n gedachten alweer bij wat anders. Het is geen kwade opzet, het gebeurt gewoon.

Luisteren kun je ook naar muziek. Het laatste half jaar hebben we met plezier weer de nodige feestjes kunnen vieren. Tot in de kleine uurtjes drinken, zingen, dansen en bijkletsen. Nou ja bijkletsen? Bijschreeuwen kun je het beter noemen. Het zal misschien wel met mijn leeftijd te maken hebben, zal ik niet ontkennen. Maar het valt me op dat de muziek gewoonweg hard staat. Ik moet dan goed luisteren om nog wat van een gesprek mee te krijgen. Je moet echt bij mekaar in het oor tetteren om je nog een beetje verstaanbaar te maken. Met als gevolg dat mijn stem een paar dagen later nog steeds niet volledig terug is. Voor mijn omgeving lekker rustig natuurlijk.

Neem nou bijvoorbeeld het Maarkels Feest. Ontzettend gezellig maar voor de stem niet best. Ook als je bardienst draait is het onmogelijk om meteen te begrijpen wat er besteld wordt. Na een paar keer denk je het te weten. Zet je de bestelling neer. Blijkt dat er geen rosé bier was besteld maar rosé wijn. Toch niet goed verstaan dus.

Nu zit er wel een limiet aan het geluid van 103 decibel maar dat is nog steeds onwies hard. Gelukkig wil men daar wat aan doen. Namelijk verplicht stellen dat er oordopjes aanwezig zijn bij een feest of concert. En dan is het de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers om die dopjes te gebruiken. Dat is toch de omgekeerde wereld. Er wordt dus toegegeven dat het geluid te hard is maar de volumeknop wordt niet terug gedraaid. Snapt u het nog?

In de Kösterskoele hadden we dit jaar op de laatste avond als afsluiting een dj. Hij stond in de boerderij te draaien. En dat was hard zeg! Er is hem een paar keer gevraagd om de muziek wat zachter te zetten. Maar hij luisterde nergens naar. Waarschijnlijk al te veel gehoorschade opgelopen. Volgens hem moest het dit volume hebben anders kwam de muziek niet goed door. Het gevolg was dat de helft van de mensen buiten ging staan om toch nog een beetje te kunnen praten. Lijkt me niet de bedoeling van zo’n feestje.

De mensen die ons land moeten besturen hebben vast en zeker ook ooit gehoorschade opgelopen. Want luisteren dat kunnen of willen ze niet. Met Prinsjesdag is er wel weer van alles beloofd maar het vertrouwen in dit kabinet daalt nog steeds. Ze krijgen een historisch laag rapportcijfer omdat ze niet luisteren naar de praktijk. Als ik vroeger met een 4 thuiskwam dan was het advies: beter opletten! Dat is nou precies wat de dames en heren in de regering ook moeten doen. Ga eens een keer het land in. Peil de stemming van je kiezers. Luister eens naar je achterban. En doe er wat mee!

En als dat allemaal te ingewikkeld wordt dan heb ik nog wel een gratis advies voor dit kabinet: pak je boeltje in, stap op. Wat dat betreft hebben ze deze week al goed geoefend door massaal weg te lopen bij een debat.  Als ze nergens naar willen luisteren zou ik zeggen: ga alsjeblieft wat anders doen. De banen liggen voor het oprapen. Iedereen verdient een tweede kans maar hoeveel tweede kansen wil je hebben? Wat zou het toch mooi zijn dat ze eens luisteren naar deze eenvoudige Maarkelse columnist.

Prettig weekend,

Rinus