onsProat: Nine eleven

Waar was jij op 11 september 2001? Als je aan iemand vraagt waar hij 20 jaar geleden was, zal menigeen het niet meer weten. Maar is er een speciale gebeurtenis die je aan een datum verbind, weten meer mensen wel waar ze waren! Zo ook op 11 september 2001 toen er vliegtuigen in de Twin Towers vlogen! Ik woonde toen samen en we kwamen terug van een feessie toen we nog even de tv aan deden…

Vol ongeloof keek ik naar de beelden en de tranen sprongen in mijn ogen, HOE DAN?

Wie komt op dit idee en mijn gedachten gingen gelijk naar de situatie aan boord van de vliegtuigen!

De passagiers en de bemanning… wat ging er door hun hoofd toen ze de gebouwen op zich af zagen komen?
De impact die deze aanval op de wereld heeft gehad is enorm! In de vliegwereld is er een leven voor en een leven na de aanslag! Er is zoveel veranderd, zoals de beveiliging op de vliegvelden en in het vliegtuig. De manier hoe mensen naar elkaar kijken, de achterdocht en je niet veilig voelen, ga zo maar door.

Maar ook de onrust onder het cabinepersoneel was enorm en KLM kreeg te kampen met veel ziekmeldingen. Eerst werd al het vliegverkeer boven de USA stilgelegd maar dat kon natuurlijk niet voor lang. Ik weet nog dat ik een reserve dienst had (dan moet je standby staan voor als er een ziekmelding komt van een collega of er wordt een ander vliegtuig ingezet naar een bestemming die meer stewardessen nodig heeft) en ik werd opgeroepen…jullie raden het al… naar New York! Ik moet eerlijk zeggen…ik had er over nagedacht om mij ook ziek te melden.. maar ja, dan schuif je het probleem naar je collega.. dat voelde niet goed!

Dus daar ging ik, met een half vol vliegtuig, naar NYC! De security op SPL van behoorlijk aangescherpt voor de vluchten naar de USA, dus moesten wij nog eerder op SPL zijn om ons aan te melden. We kregen een speciale briefing en we moesten ons eigen werkgebied scherp controleren. We moesten toezien dat er niet meer dan 2 passagiers bij de toiletten stonden en dat passagiers niet onnodig rondliepen of bij de keukens stonden… ik kan jullie vertellen dat er een grimmige sfeer heerste en dat ik op een nodige dosis adrenaline naar New York ben gevlogen!

Aangekomen in NYC moesten we weer door security om het land in te mogen en ik kan mij nog goed herinneren dat ik vond dat het super stil was op de airport, bijna griezelig! De bemanning mocht niet naar het hotel in de stad maar moest deze keer dicht bij het vliegveld slapen omdat de stad nog in rep en roer was. Gelukkig maar, want ik wilde daar ook helemaal niet naar toe om de ramptoerist uit te hangen! Later, toen er een gedenkmonument geplaatst was, ben ik er geweest en kan jullie verzekeren dat het gevoel van onmacht nog steeds niet was verdwenen!

Jaren later gaat het leven door en toen ik weer in NYC was, was er weer een drukte van jewelste en overal gezelligheid te vinden! En ik weer heerlijk kon shoppen en een terrasje kon pakken en een musical show kon bezoeken. Mooi om te zien dat tijd vele wonden heelt en dat de mensheid maar ook de wereld, zich weer weet te herpakken en verder gaat! Zo hoort het ook!

Maar in de vliegwereld zijn de regels, n.a.v. 9/11, niet versoepeld maar juist verbeterd en strakker geworden! Dat is maar goed ook want een herhaling van deze terroristische aanslag mag niet meer gebeuren!

Fijne zondag!

Ernestine