Uitgelicht: Zorgclub `t Lenfert


Na ruim een jaar van voorbereidingen opent op maandag 12 september Zorgclub `t Lenfert zijn deuren aan de Kluunvenneweg 5 in Markelo. Mirjam Kalkhaar is de initiatiefnemer van de zorgclub en ziet daarmee haar droom in vervulling gaan. ‘’Toen wij hier kwamen wonen in 2016 was er geen agrarisch bedrijf meer, wel was er veel ruimte zowel binnen- als buiten. Toen hebben gekeken naar de mogelijkheden om deze ruimtes optimaal te kunnen benutten. Het idee om een zorgclub op te zetten was er al direct. Eerst hebben wij goed gekeken in de omgeving, welke zorgclubs en dagbesteding er allemaal zijn. Gezien de lange wachtlijsten overal besloten wij zelf een zorgclub op te zetten. De naam, Zorgclub `t Lenfert , is vernoemd naar het voormalige agrarische bedrijf wat hier voorheen zat. Dat noemt men in de volksmond al ‘het `t Lenfert ’, wij vonden het mooi om dit in ere te houden, aldus Mirjam.’’

Zorgclub `t Lenfert
Zorgclub `t Lenfert is een kleinschalige zorgclub. Dit betekent dat er plek is voor tien personen per dag. De zorgclub is speciaal gericht op ouderen met dementie en Parkinson. Dit is omdat zij behoefte hebben aan sociale contacten. Ook speelt het ontlasten van mantelzorgers hierbij een grote rol. Zo legt Mirjam uit: ‘’Wij hebben voor deze doelgroep gekozen omdat deze mensen vaak buiten de boot vallen. Terwijl zij ook behoefte hebben aan gezelligheid en om met elkaar wat leuks doen. Dit gaat thuis vaak wat lastiger. Wij stimuleren graag de dingen die ze nog wél kunnen, dit zorgt ook voor meer eigenwaarde. Het is daarbij belangrijk dat mensen zich hier prettig voelen, naast het feit dat het ook een stukje mantelzorg ontlasten is. De mantelzorgers willen wij er wel bij betrekken, in wat de mensen hier doen.’’

Op dit moment heeft Zorgclub `t Lenfert twee ruimtes. Eén ruimte is ingericht voor activiteiten, waarbij wordt ingespeeld op behoeften en vaardigheden van de mensen. Er wordt daarbij dag invulling gegeven op maat. Zoals bijvoorbeeld knutselen, breien, spelletjes, kaarten en timmeren van vogelhuisjes. De andere ruimte is een woonkamer gedeelte. Hier kunnen de mensen samen koffie drinken, wordt de lunch verzorgd en doorbreekt de gezelligheid de eenzaamheid. Mensen kunnen hier zichzelf zijn en genieten van de rust, ruimte en het buitenleven.

Niets moet, alles mag
Samen met een enthousiast, creatief en professioneel zorgteam accepteren ze bij Zorgclub `t Lenfert hoe iemand is. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden met een visie “alles mag, niets moet”. Iedereen hoort erbij! ‘’Wij willen de mensen zichzelf laten zijn en een leuke dag invulling geven. De eerdere genoemde activiteiten worden aangeboden, maar het is niet zo dat het moet. Zo snel je mensen iets gaat verplichten is het niet leuk meer, krijg je weerstand en soms kan je iemand via een omweg op andere gedachten brengen. De mensen die hier komen hebben altijd hard gewerkt, ze hebben hun rust en dan is het niet meer van je moet dit of je moet dat. Dat laten wij hier wel los, aldus Mirjam.’’ De zorgclub is er voor de mensen van maandag tot en met vrijdag. De dagbesteding is op die dagen van 09:00 uur tot 16:00 uur. ‘’Als mensen komen beginnen we met een kopje koffie en kunnen ze de krant doornemen als ze dat leuk vinden. Wil iemand een spelletje doen, dan doen we een spelletje. Rond 12:00 uur is er de lunch en in de middag kunnen we in de andere ruimte oefeningen doen voor mensen die mobiel zijn, maar ook sjoelen, kaartjes knutselen of een spelletje spelen. We hebben wel een leidraad voor de dagen, maar dat ligt niet helemaal vast. Er is ook mogelijkheid voor één op één omdat we met twee personen op de groep staan, dus aandacht voor de mens staat centraal.’’

Voetreflextherapeut
Naast de kleinschaligheid van Zorgclub`t Lenfert onderscheid men zich ook door het aanbieden van voetreflex massage. Zo vertelt Mirjam: ‘’Dat is een toevoeging, het kan maar het hoeft niet. Mensen met dementie hebben vaak last van stress en onrust. Communiceren wordt steeds moeilijker, ze voelen zich onbegrepen en worden hierdoor soms angstig, boos of verdrietig. Voetreflexmassage zorgt voor ontspanning, brengt het lichaam tot rust, en zorgt ervoor dat mensen alles even los kunnen laten. Tijdens de voetreflexmassage kijk je naar hoe iemand zich voelt en waar een verharding zit. Voetreflex neemt de onrust even weg bij de mensen, ze hebben dan even een momentje voor zichzelf. Zo’n massage duurt ongeveer 20 minuten. Het is niet zo dat je het één keer doet en dat het dan goed is. Vaak is het een sessie van 3 tot 6 keer voor je verbetering ziet. Het komt niet in één keer, het gaat ook niet in één keer over.’’ Vanaf 2004 is Mirjam al voetreflextherapeut en heeft daardoor al jarenlange ervaring met deze behandeling waardoor het een échte toevoeging is bij Zorgclub`t Lenfert.

Open dag
Op zaterdag 10 september opent Zorgclub`t Lenfert zijn deuren van 10:00 tot 16:00 uur en is voor iedereen toegankelijk. Hoe deze dag er precies uit zal zien legt Mirjam uit: ‘’De oude bewoners van hier, Janni en Willem Welmer, zullen de symbolische opening doen. Zij hebben hier altijd gewoond, dus wij vonden het erg mooi dat zij mee willen werken aan deze opening. Er wordt een grote tent opgezet, waarbij wij laten zien welke activiteiten worden aangeboden bij de zorgclub. Activiteiten zijn dan bijvoorbeeld sjoelen, een voetbalspel, bloemschikken, schilderen en andere gezamenlijke spelletjes die mensen kunnen doen. Wij willen de bezoekers een impressie geven hoe wij als Zorgclub`t Lenfert te werk gaan. Ook in de behandel en relax ruimtes mogen ze kijken en wij lopen natuurlijk rond om ze rond te leiden.’’

Toekomst
Over vijf jaar hoopt Mirjam Zorgclub`t Lenfert verder te hebben uitgebreid en ook op de zaterdag zorg te kunnen aanbieden. Ook het verder uitbouwen van de ruimtes om meer activiteiten te kunnen aanbieden is iets waarvan ze hoopt in de toekomst te kunnen uitbreiden. Deze wens is er voor haar, maar het kleinschalige moet zeker centraal blijven staan.

Aanmelden
Bent u benieuwd naar Zorgclub `t Lenfert, dan kunt u, naast het bezoeken van de open dag, altijd telefonisch contact opnemen via 06-81651041. Dan kan er een afspraak worden gemaakt om kennis te maken en rond te kijken. Ook is het mogelijk om een dag mee te draaien. Mocht het bevallen dan volgt er een intake gesprek. Bij het intake gesprek wordt gekeken van beide kanten hoe het gaat en wat de verwachtingen zijn. Het moet van beide kanten goed voelen. ‘’Mensen moeten het idee hebben, wanneer mag ik weer? In plaats van wanneer moet ik weer, besluit Mirjam.’’