onsProat: Voorpret

Het fenomeen voorpret is een bijzonder iets. Als kind kon je al weken uitkijken naar een schoolreisje. Samen met je klasgenoten ging je al fantaseren wat je allemaal ging beleven op zo’n dag. Het zou geweldig worden, dat stond vast. En dan was het zover, viel het eigenlijk nog tegen ook.

Kinderen kunnen soms maanden sparen voor een mooi cadeau. Ik heb bij ons meegemaakt dat er een waveboard moest komen. Eindelijk was er genoeg geld bij elkaar gehaald. Het ding werd gekocht, twee keer gebruikt en vervolgens belandt het in de schuur. Er is nooit meer naar om gekeken. Het hebben van de zaak is het einde van ’t vermaak.

Als je een feestje hebt waar je enorm naar uitkijkt dan valt het nog wel eens tegen. Maar je hebt ook soms van die feestjes waar je als een berg tegenop ziet, waar je eigenlijk liever niet heen wilt. Je kent er niemand of je denkt dat er geen leuke mensen zijn. En dan valt het haast altijd mee en heb je een super gezellige avond.

Het aftellen naar het laatste weekend van augustus is begonnen. Nog maar een paar dagen en dan zal het feest losbarsten. Op alle fronten zijn de voorbereidingen in volle gang. De tent is inmiddels opgebouwd, het inrichten is begonnen. Je ruikt al bijna de bierlucht. Je hoort het gerinkel van de kermisattracties al. De bands oefenen nog een paar keer om straks een perfecte show neer te zetten. We hebben zelfs een nieuw dorpsfeest lied met dank aan t Geet zo as ’t Geet. Geweldig toch.

De biljarters staan klaar om de finales te spelen. En op donderdagmiddag worden de senioren niet vergeten. Zij krijgen een prachtig programma voorgeschoteld, dit jaar in de tent. Dient bij gezegd te worden dat dit beslist niet alleen voor senioren bedoeld is maar voor iedereen die van een gezellige middag houdt vol lachen, zingen en bijpraten. Het dorpsfeest denkt niet in hokjes. Wil je ergens graag bij zijn dan ben je van harte welkom.

De groep die met het fruhshoppen gaat optreden zal er voor zorgen dat de zondag feestelijk zal starten. Dit jaar weer met een bijna volledig Maarkelse bezetting. Er zal er een verrassend en gevarieerd programma gebracht worden.

De verschillende commissies zetten de puntjes op i en het dagelijks bestuur doet z’n naam eer aan: ze zijn er de komende week dagelijks druk mee. Ze hebben hun kinderen zelfs al gewaarschuwd dat ze de komende week even geen mama of papa zijn maar zich als bestuurslid volledig inzetten voor het dorpsfeest. Wat een toewijding! Meer dan 130 vrijwilligers zetten zich in om er voor alle bezoekers een grandioos feest van te maken. Ik zeg: daar moet op gedronken worden.

Er gaat veel tijd in zitten maar de voorpret naar zo’n weekend toe is prachtig. Met een groep werken naar een mooi eindresultaat is toch waar je het voor doet. Je ziet het ook bij de wagenbouwers. Van het buitengebied van Goor tot zelfs in Holten, overal wordt druk gebouwd. Sommige wagens zijn al ongeveer klaar. Bij andere groepen moet er nog heel veel gebeuren. Maar juist die saamhorigheid, met z’n allen de schouders eronder zetten, dat maakt het Maarkels Feest speciaal. Je hebt voor de tijd al zo veel gezelligheid met elkaar. De voorpret heb je ook veel langer wat aan dan dat waar je het uiteindelijk voor doet. De optocht is met een paar uur voorbij, het hele Maarkels Feest ook met een paar dagen.

Geniet daarom de komende dagen nog van de voorpret en komend weekend van een prachtig dorpsfeest. Daar proost ik graag met jullie op.

Prettig weekend

Rinus