Willem en Dina Tempelman-Knopers 60 jaar getrouwd

Dina (79) is afkomstig uit Markelo en Willem (80) uit Holten. Ze ontmoetten elkaar bij de Zon in Goor. Willem had dus al vroeg de neiging richting Hof van Twente te trekken, al wist hij toen nog niet dat die gemeente ooit een samensmelting zou zijn van meerdere kernen, onder andere Markelo en Goor. Dat hij dan ook nog zijn meisje vindt in deze regio was eigenlijk wel te verwachten.  

Burgemeester van Hof van Twente Ellen Nauta-van Moorsel is natuurlijk van de partij om het paar namens de gemeente te feliciteren en stelt de onvermijdelijke vraag: “Was het liefde op het eerste gezicht?” De blik van Willem zegt genoeg: een dikke ja. Bij Dina is er even een kleine twijfel. Ze glimlacht en zegt dan: “Het is nog wel even uit geweest.” Maar de tijdelijke pauze was blijkbaar de bevestiging, van wat ze in hun hart allang wisten: Willem en Dina horen bij elkaar! Op woensdag 1 augustus 1962 gaven ze elkaar het ja-woord in het gemeentehuis van Markelo, ingezegend door de toenmalige burgemeester Jhr. mr. Arnout Jan de Beaufort. Daarna volgde een groot feest in Dorpscafé de Bierpomp (nu Italiaans Restaurant Il Campanile, red.). Willem moest nog in militaire dienst en dat nam maar liefst 23 maanden in beslag. Daarna kon het stel eindelijk samen verder en betrokken ze de woning aan de Tolweg in Markelo, waar ze nog steeds wonen. Ze kregen twee kinderen, een zoon en een dochter en inmiddels ook al drie kleinkinderen.

Grote pan soep
Willem is de oprichter van het bekende bedrijf Tempelman Sierbestrating. In 1997 kwam hun zoon Harry er bij in en ook hun kleinzoon werkt er. Maar Willem draagt nog steeds zijn steentje bij aan het bedrijf en komt sowieso elke werkdag om 10 uur koffie drinken. Dina heeft het stilzitten ook niet uitgevonden want naast haar taak als huisvrouw en moeder was ze ook schoonmaakster in het toenmalige gemeentehuis van Markelo en nu nog in het bedrijf. Willem en Dina houden erg van buitenlandse reizen maar waren ook graag geziene gasten bij de autosportvereniging, de autocross en de 27mc club. “Elke week was er wel ergens een autocross”, vertelt Willem. “Nu nog maar een keer per maand of zo.” Ook het Dorpsfeest Markelo slaan ze liever niet over. Huize Tempelman is dan ‘the place to be’ omdat de optocht door hun straat komt en familie, vrienden en kennissen die het liefst bij hen willen bekijken. Of is het de grote pan soep die Dina traditioneel klaar heeft staan, dat ze zo’n grote aanloop hebben?

Energie in overvloed
Willem en Dina konden vanaf afgelopen maandag een diamanten kroon zetten op hun huwelijk maar ook hun mentale en fysieke gezondheid verdient een dergelijk versiersel. “Ik doe nog alles zelf; koken, wassen, strijken, de tuin, de boodschappen en we rijden nog auto“, zegt Dina met gepaste trots. En ook voor een groot feest deinst het stel niet terug. Gisteravond maakten Willem en Dina met een 70-tal gasten Dieka van de Kruusweg onveilig met zanger en entertainer Kappie, ook wel bekend als voormalig Statenlid Dinand Leferink. Burgemeester Nauta is onder de indruk: “Met nog zoveel energie in jullie botten weet ik zeker dat jullie over vijf jaar jullie briljanten jubileum zullen vieren.”

Tekst en foto’s: Marlies Schoonhoven – Hofweekblad