onsProat: Hergebruik

Op een warme zomerdag kan zelfs een terrasje met de hogedrukreiniger schoonspuiten een aangename verkoeling zijn. Slang aansluiten op de waterkraan, stekker in het stopcontact en doar geet ’t hen!

Tijdens het schoonmaken viel regelmatig de druk weg. Wat overbleef was zo’n ‘pisstraaltje’ water. Tot het moment dat de druk volledig wegviel en er meer water langs mijn handen richting de mouwen liep dan er op de tegels kwam. Daarom het apparaat maar eens van de binnenkant bekeken. Met een kort en krachtig geluid sprongen bij het losdraaien van de laatste schroef zo ongeveer alle onderdelen tegelijkertijd uit elkaar en kwamen met een boogje op de grond terecht. Nog enigszins verbouwereerd kijkend naar de losse onderdelen vormde zich langzaam ook een bruine oliedrab op de grond rondom de hogedrukreiniger.

Bij navraag bleek het oude beestje niet te repareren. Ik denk: “dan probeer ik zelf wat”. Gek genoeg houd ik altijd een paar schroeven over… Toch de stekker maar weer in het stopcontact. Het zal waarschijnlijk meer aan de factor geluk hebben gelegen dan aan mijn technische knobbel maar hij deed weer! Zij het voor even… hij bleek daarna niet meer te gebruiken.
Waar een tijdlang antiek niet aan te slepen was kun je nu de antieke klok letterlijk aan de weg zetten. De kans is bijzonder klein dat die wordt meegenomen. Tenzij de grofvuil dienst langskomt.

Echter wie tijd van leven heeft zal ook hierin weer een omslag meemaken. Zodra alles is weggedaan volgt de comeback. Met een beetje geluk is dan de niet opgehaalde klok, die in de opslag is beland, ineens weer in trek. En gelijk zal ook de vraag ernaar weer stijgen!

Made in China heeft niet meer de toekomst. Het Chinese kunststofklokje geeft wel de tijd aan maar bij lange na niet de sfeer van een oude klok. Met moderne PR en de juiste reclame kunnen deze oude klokken opnieuw gewild worden, als een koud biertje op een warme dag!

Containers vol prullaria uit alle delen van de wereld worden jaarlijks verscheept naar de haven van Rotterdam. Waarvan de helft binnen een jaar al weer in de vuilnisbak belandt…Hoewel we de mond er vaak vol van hebben over dat wat we produceren en consumeren niet van ver hoeft te komen, gebeurt tot nu toe nog steeds het tegenovergestelde.

Mijn verbazing is groot als ik hoor dat de kerstballen voor 2023 al weer in de maak zijn. Zorgvuldig ingepakt staan ze binnenkort klaar om verscheept te worden. Tegelijk lift regelmatig ook een lading drugs mee. Misschien wel verpakt als kunstsneeuw! Hoewel de gebruiker van dit spul zijn geld ziet verdwijnen als sneeuw voor de zon, is deze ‘sneeuw’ niet voor op de takken van de kerstboom. Deze meegesmokkelde cocaïne is gouden handel! Je kunt er steeds makkelijker aankomen en daardoor steeds moeilijker weer vanaf!

Overbodige artikelen krijgen vaker een tweede leven. Via de weggeefhoek komt er veel terecht bij nieuwe eigenaren. Weggooien is zonde! Een gelukslootje bepaalt wie de nieuwe eigenaar wordt.

Onze kringloopwinkel in Markelo van de Martinuskerk is hiervan een mooi voorbeeld. Zij maken veel mensen blij. Als eerste de personen die van de spullen af willen en vervolgens diegenen die iets leuks vinden voor een verrassend klein prijsje! En niet te vergeten al die vrijwilligers die hiermee bezig zijn. Al snuffelend kun je er zomaar iets vinden waarvan je eigenlijk helemaal niet wist dat je het zocht!

‘Positieve milieuliefhebbers’ zou ik deze vrijwilligers willen noemen. Niet weggooien maar hergebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

Maar wat we ook hergebruiken, laat het vooral ons nuchtere verstand zijn! Zodat we onszelf niet in de vingers snijden! De figuurlijke wonden hiervan helen slecht en er zijn geen pleisters voor te koop!

Mooie zondag,

Johan