onsProat: Onrecht

Stel je voor: je bent, laten we zeggen, een hardwerkende ambtenaar bij het ministerie van binnenlandse zaken. Je woont ergens in een buitenwijk en hebt je zaakjes goed voor elkaar. Dit jaar heb je een prachtige vakantie geboekt, je gaat 3 weken met je gezin naar Australië. Kost veel geld maar dat moet een keer kunnen is het idee. Je werkt er immers ook hard voor. Om op je werk te komen ben je afhankelijk van een auto. Je hebt twee jaar geleden een nieuwe hybride auto gekocht om op die manier schoner te rijden. Vorig jaar heb je een lening afgesloten om zonnepanelen op je dak te laten leggen. Je hebt je goed laten adviseren, dit is een prima investering. Over enkele jaren is alles terug verdiend.

Maar dan krijg je ineens te horen dat je niet op vakantie mag, is niet goed voor het milieu. Helaas krijg je je geld ook niet terug, allemaal eigen risico. Ook worden je vakantiedagen ingetrokken, gewoon de rest van het jaar doorwerken. En als je volgend jaar weer vakantiedagen wil hebben dan moet je die maar kopen. Omdat je auto hybride is en niet volledig elektrisch wordt deze ingenomen door de overheid en moet je maar zien hoe je nog op je werk komt. De zonnepanelen worden van je dak gehaald omdat ze op een andere plek meer rendement hebben.

Je hele wereld stort toch in als je dit hoort. Zoveel onrecht, dat is toch onmogelijk? Wat zou je dan gaan doen? Ga je dan netjes een brief schrijven dat je het er niet mee eens bent? Of word je woedend en gaat in staking? Misschien ga je wel door het lint en slaat alles kort en klein? Je zou er toch overspannen van raken als dit je overkomt.

Je denkt natuurlijk, zoiets gebeurt nooit. Maar helaas is het de keiharde realiteit voor heel veel boeren in Nederland. En dan valt dit voorbeeld hierboven nog mee ook. Daar zijn al vele jaren productierechten afgeroomd zonder enige vergoeding. En nu dreigt her en der zelfs onteigening! Vind je het dan gek dat ze de straat op gaan, dat wegen geblokkeerd worden. Dat er acties gevoerd worden waar misschien iedereen wel een keer wat overlast van kan hebben. Ze hebben groot gelijk dat ze zich laten horen.

Voor heel veel bedrijven betekenen de huidige plannen het einde van hun bestaan. Door generaties opgebouwd. Wat een verdriet geeft dat. Heel veel mensen gaan er psychisch aan onderdoor, maar daar is weinig aandacht voor. Wanneer een ambtenaar overwerkt is staat er meteen een team van hulpverleners klaar. Wanneer tientallen boeren zelfmoord plegen dan wordt dat in de doofpot gestopt. Dat is hoe het gesteld is in Nederland.

 Goed om te zien vind ik de vele omgekeerde vlaggen die overal hangen en de rode zakdoek aan de auto. Ook in Markelo kom je dit regelmatig tegen. En voor wie dit nog niet heeft doe ik bij deze graag een oproep om dit alsnog te doen. Laat zien dat heel Markelo achter de boeren staat.

Helaas werkt de media ook niet bepaald mee aan een positief beeld voor de agrarische sector. Ten onrechte zie je daar nog steeds beelden van legbatterijen en een sproeiende drijfmesttank. Iets wat in ons land al jaren niet meer voor komt en ook verboden is. Maar als je het vaak genoeg laat zien dan lijkt het net of het nog steeds zo is. De media is machtig en door regelmatig halve waarheden te laten horen gaan mensen het soms nog geloven ook.

Dat de media machtig is heb ik vorige week zelf ondervonden. In de krant stond een artikel over de Kosterskoele. Daarin werd ik een paar keer geciteerd. Onder andere dat ik een zoon van 19 jaar heb. Nu weet ik al vrij lang zeker dat ik geen zoon heb, maar op dat moment had ik natuurlijk wel even wat uit te leggen aan het thuisfront. En aan vele andere personen die appjes stuurden wanneer ik die jongen een keer ging voorstellen. Zo kan een simpel zinnetje in de krant dus veel teweeg brengen. Gelukkig kon ik dit nog vrij eenvoudig weer recht praten. Was het in andere situaties ook maar zo makkelijk om de waarheid goed uit te leggen. Dan zou er volgens mij veel minder onrecht zijn in ons land.

Prettig weekend,

Rinus