onsProat: Nu is het klaar

Kilo’s meer melk met de uit Denemarken afkomstige Bonum; brede schouders en een spiertje meer met Brook; luxe, of misschien zelfs wel showkoeien met glasharde benen en lange ribben van de in Amerika gefokte prachtstier Stantons Adorable; of zoekt u een roodbonte topper die niet te groot fokt, dochters vererft die mooi donkerrood van kleur blijven en op alle fronten nagenoeg geen steken laten vallen? Kijk dan eens naar de uit Duitsland afkomstige alleskunner Andy. Hij brengt melk, geeft gehalten en zijn dochters gaan over hele beste benen…

De keuze is reuze en mocht u het even niet zeker weten, of gaat het om een koe die voor u of uw familie bijzonder is, dan voorzien we u graag van goed advies of doen we extra ons best om te zorgen voor een mooie paring of een langgewenste drachtigheid, zodat u nog een tijdje van uw koe kunt blijven genieten.

We insemineren, scannen, voelen, praten, handelen, rijden en overleggen er wat af. Onze werkroosters bestaan uit 7 dagen per week, waarvan er elke dag minimaal 2 mensen aan het werk zijn. Of het nu sneeuwt, stormt, hagelt, onweert, regent en iedereen al lang en breed aan de nieuwjaarsvisite zit of tijdens warme vrije dagen verkoeling zoekt aan het water, wij rijden onze routes.

Aangenaam kennis te maken, wij zijn Freyr. Freyr KI-service, en net als de veearts, het mechanisatie bedrijf, de voervertegenwoordigers en vele anderen één van de bedrijven die onlosmaakbaar aan de agrarische sector zijn verbonden. We zijn gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbegeleiding, fokkerij advies en leveren tal van stieren afkomstig uit wereldwijde fokprogramma‘s die op uw bedrijf het verschil kunnen maken. We onderscheiden onszelf door onze goede service, een flexibele team en een aantrekkelijk tarief waarmee we zelf eigenlijk geen fuck verdienen, maar wel een stevige plek in het zadel kunnen behouden in een branche waarin eigenlijk niemand veel verdient. Dit, mensen, is de schaduwkant van de agrarische sector. De kant die je zelden hoort of ziet, maar ook hier bloeien prachtige bloemen, lopen eeuwenoude paden en staan diepgewortelde bomen. Volhouden doe je het hier met passie voor je vak, liefde voor het vee en het besef eerlijk werk te doen voor hardwerkende mensen die we bewonderen om wie ze zijn en respecteren om hun toewijding en doorzettingsvermogen.

Met verbijstering las ik de plannen rondom de stikstofcrisis en vervloek de maatregelen die aanstaande zijn. Mijn collega’s en ik zijn net als vele andere bedrijven voor 100% afhankelijk van het aantal dieren en boeren dat aanwezig is in ons gebied. 20, 30 of 40% minder betekent voor ons minder omzet en dit houden we niet vol. Onze banen staan op de tocht, maar in Den Haag haalt men de schouders op en lijken ze te willen zeggen dat er bij de Nederlandse Spoorwegen en lands grootste luchthaven voldoende vacatures aanwezig zijn voor overig personeel uit de agrarische sector. Maar dit gaat niet, wij zijn agrarisch Nederland en dit is wat we doen.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ramses Shaffy zong het in een van zijn prachtige nummers. Voeg er de levensles ‘blijf wie je bent en houd als het nodig is je rug recht’ van Peter R de Vries aan toe en je hebt reden genoeg om te zeggen: nu is het klaar, vandaag gaan we staken en hier stopt die akelige stikstoftrein die al jaren door ons prachtige landschap dendert, onrust veroorzaakt en naast slapeloze nachten ontzettend veel onduidelijkheid geeft over de toekomst van onze geliefde boeren en eigen banen. Stop deze waanzin en stop met het hakken van de botte bijl in onze sector, stelletje onbenullen. Wel of geen stikstof probleem, zo ga je niet met beroepsgroepen of laat staan met mensen om. Met een brok in mijn keel en een springlevend maar vooral trots boerenhart, die ze in Den Haag nog konden horen bonken, stond ik woensdag in Stroe temidden tussen de duizenden trekkers en gelijkgestemden. Hier waren we samen, en dat gaf een ontzettend goed gevoel. Of het heeft geholpen? Dat weten we nog niet. Daarvoor wordt er in dit prachtige land helaas te veel eerste klas boter geproduceerd waarmee je je kop goed kunt bedekken en adviezen of meningen van duizenden anderen moeiteloos van je af kunt laten glijden….

Prettige zondag,

Christiaan Mensink