Boerenland volgens gebroeders Oplaat cultureel erfgoed

De Markelose broers Gert-Jan en Bart-Jan Oplaat steunen Kamerlid Wybren van Haga bij zijn verzoek bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland om het ‘boerenland’ als cultureel erfgoed aan te merken. Het doel is om het boerenland te beschermen en voor toekomstige generaties te beschermen. “Dit onzalige beleid van dit rariteitenkabinet zorgt er niet alleen voor dat er geen boer meer overblijft, het gooit ook de bouw van broodnodige woningen in het slot”, aldus de beide broers, die daarom hopen dat er woensdag bij het boerenprotest op de Veluwe ook veel burgers komen.

Volgens Kamerlid Wybren van Hage zorgt het boerenland voor onafhankelijkheid in voedselvoorziening en is het cruciaal voor de economie. Van Haga: “Het krankzinnige stikstofbeleid, waarbij de veestapel drastisch moet worden ingeperkt en boerengezinnen van hun land worden gejaagd, maakt dat BVNL iedere gelegenheid aangrijpt om boerenbedrijven te beschermen. Het oer-Hollandse landschap hoort ook bij de identiteit van Nederland: boeren, koeien, klompen, bloemen en kaas. De overheid is verplicht om dat erfgoed te behouden.”

Naast de gebroeders Oplaat hebben ook een aantal boeren uit Friesland en Drenthe hun steun voor het initiatief uitgesproken als ook de vier statenleden van BVNL in Friesland, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant.