onsProat: Feest

Op tweede pinksterdag werd het eerste team van Markelo kampioen. Al een paar weken zat het er aan te komen maar de ploeg wist de spanning vakkundig op te bouwen. Er gingen bussen vol mensen mee naar Delden en Rekken om de ploeg te ondersteunen of om het eventuele kampioensfeest daar al mee te maken. Welke amateurvereniging kan er nou zeggen dat er zoveel supporters mee gaan naar uitwedstrijden. Daar zal menig betaald voetbalclub nog jaloers op zijn.

In die uitwedstrijden gebeurde het niet. De spelers maakten er al weken een soort thriller van om zo in de laatste wedstrijd van het seizoen, in eigen huis, het karwei af te maken. Maar dan moet je het nog wel even doen. Je kunt als ploeg ook zomaar onder de druk bezwijken. Dat gebeurde niet. Zoals het in een goede film hoort te zijn was er een heel mooi slotakkoord. Met een zevenklapper werd de titel binnengehaald en kon het feest beginnen. Niet alleen voor de spelers maar voor de hele club. Ik zou bijna zeggen voor heel Markelo. Want van alle kanten werd er meegeleefd met de prestaties van de zwart-witten. Door liefhebbers van voetbal en door haters. Iedereen was toch wel benieuwd hoe het zou aflopen.

Als je het tot de laatste wedstrijd zo spannend weet te houden dan is de ontlading en blijdschap het grootst. Het feest werd goed gevierd en heel wat Markeloërs zijn de dag niet nuchter geëindigd. Dat is veel inwoners van Herike-Elsen ook niet gelukt. Op het moment van de wedstrijd was er in de tent nog volop feest en ook daar werden er nog wel een paar gedronken op de overwinning.

Het hele jubileumweekend van de buurt was een groot succes. Op vrijdagavond met de soundmixshow ging het dak er al af. Daar waar er in Markelo met Koningsdag niet voldoende buurten meer mee willen doen omdat ze geen deelnemers hebben stonden hier 9 kleine buurtjes met hun act op het podium.

En wat te denken van de zaterdagmiddag. De optocht was wat mij betreft ver boven verwachting. Ik had nooit durven dromen dat alle buurtjes met een wagen de weg op zouden komen en dat er ook nog eens zoveel mensen langs de kant stonden. Het was een feest om mee te doen. Met 9 wagens, de kinderen van Elserike en een heus dweilorkest trok de stoet richting de feesttent. En daar was het na afloop, in het zonnetje, nog lang gezellig. Een groot compliment voor de jubileumcommissie en alle vrijwilligers om dit hele feestweekend te organiseren. Er zit ontzettend veel werk in en als het dan zo uitpakt dan mag je daar heel trots op zijn!

De komende weken wordt er in meerdere buurten van Markelo feest gehouden. Het is bijzonder goed voor de saamhorigheid om zo af en toe eens gezellig bij elkaar te komen onder het genot van een hapje en een drankje. Gelukkig zijn we daar in ons kleine dorpje heel goed in.

 Als je dan zo bij elkaar bent  kun je soms ook zomaar ineens bewust worden van het feit dat de groep niet meer compleet is. Dat je een partner, familielid, vriend of buur mist. Dat een gangmaker of stille kracht ontbreekt. Hoe waardevol is het om dan samen herinneringen op te halen. Om even samen te huilen. Samen een borrel te drinken en om te proosten op het leven. Want het duurt misschien maar even.

Prettig weekend,

Rinus