onsProat: Vaklui

Brede schouders, check, grote handen, check, ruitjesblouse, check, duimstok in broekzak, check, beton, verf en pur spetters op hoofd, huid, haar en kleding, check! Een vakman, dat zie je van mijlenver.

Vlug schraap ik even mijn keel, bereid in mijn hoofd de vraag nogmaals voor, open mijn mond en slik net te laat de woorden meneer, mag ik u wat vragen in.
De vakman die gezien zijn postuur moeiteloos een bomvol kuipje specie de hoogste zolders op weet te worstelen en op zijn rug vast en zeker een hele mooie betonmolen of boormachine heeft getatoeëerd blijkt geen Bert de stoere vakman te zijn maar Bert’s collega Bianca de vakvrouw.

Hij is was een zij, en met het schaamrood op mijn wangen maak ik excuses en stel haar de vraag waarop de HBO geschoolde baliemedewerker van de bouwmarkt met evenveel ervaring in de bouw als ik in de Thaise keuken mij geen antwoord op kon geven. Bianca kijkt me lachend aan tilt me op, zet me voorin haar wagentje, neemt me mee op avontuur en brengt me uiteindelijk naar de complexe wereld van stopcontacten, frontjes en muurplaatjes. Keurig door haar geholpen en bovendien voorzien van goed advies keer ik terug met de juiste spullen naar ‘oonzen bouw’.

Oonzen bouw wordt in plaats van vaklui geleid door een stel met twee linkerhanden en zo goed als geen ervaring. Gelukkig beschikken ze over een kop vol idealen en hebben ze beiden de wil er graag wat moois van te willen maken. Tot dusver is het dan ook een geweldig avontuur waarover de eerste bladzijden nog maar net zijn geschreven. Hoe of waar het einde is? Ik kan het u helaas met een chronisch gebrek aan uren in een dag en de eigenschap om slecht te kunnen plannen met geen mogelijkheid vertellen.

Klusjes over laten en vragen stellen aan vaklui die weten wat ze doen, het is een goed advies. Wellicht geldt dit ook voor het uitbesteden van mijn eigen planning en is een planner in dienst nemen zo nu en dan geen slecht idee. Mocht u binnenkort eens iemand treffen met een talent voor plannen en organiseren en is hij of zij flexibel?
Tip dan even de vaklui van deze redactie dan komt alles goed daar kunt u van op aan, maar hierover later meer,

Prettige zondag,

Christiaan Mensink