De weg naar het naderende kampioenschap (1/2)

Nadat de twee voorgaande seizoenen van Sportclub Markelo vroegtijdig werden afgebroken wegens COVID-19 zal het seizoen 2021/2022 wel worden uitgespeeld. In aanloop naar het naderende kampioenschap van het eerste elftal van Sportclub Markelo blikken wij terug op de gespeelde wedstrijden van het afgelopen seizoen. Hoe is de huidige uitgangspositie in de 4e Klasse B tot stand gekomen? 

Vliegende start
Op zondag 26 september trapte Sportclub Markelo het seizoen 2021/2022 af aan de Endemansdijk. De eerste tegenstander was Sportclub Rekken. Ondanks dat de thuisploeg nog op achterstand kwam wist het de rug te rechten en de eerste wedstrijd van het seizoen met 4-1 te winnen door doelpunten van René Kuijpers, Ton Jansen, Lars Brinckate en Sam Warmelink. Dat het met het scorend vermogen van de zwart-witten wel goed zat kwam in de daaropvolgende wedstrijden ook duidelijk tot uiting. Er werd achtereenvolgens met 0-5 van Buurse gewonnen. Die eindstand stond na 51 minuten al op het scorebord. Een grotere nederlaag werd Buurse bespaard. De uitwedstrijd die daarop volgde werd een week later ook eenvoudig met 0-4 bij Hoeve Vooruit gewonnen. Een uitstekende start van het seizoen, waarbij opvallend was hoe makkelijk men tot scoren kwam. In de vierde competitiewedstrijd op oktober stond het vizier iets minder op scherp bij de zwart-witten. Na een uur spelen kwam Sportclub Markelo nog tegen 10 man te spelen nadat Rietmolen rood kreeg wegens een charge op René Kuijpers. Ondanks het feit dat men een man meer had bleef het sléchts 1-0. Opvallend was de strijdlust en de volwassenheid van de ploeg hoe zij de drie punten over de streep trokken.

Hofderby
Op zondag 31 oktober stond de eerste Hofderby op het programma. De zwart-witten gingen die dag op bezoek bij VV Diepenheim. Die wedstrijd vloog Sportclub Markelo uit de startblokken en stonden ze na enkele minuten spelen al op een 0-2 voorsprong door twee doelpunten van Miquel Schippers. Na de vroege 0-2 voorsprong leek het een eenvoudige middag te worden voor Sportclub Markelo. Echter dacht Diepenheim daar anders over, want na een kwartier spelen schoten ze al de aansluitingstreffer binnen. Toch wist Sportclub Markelo voor rust de marge nog naar twee doelpunten verschil te brengen. Door doelpunten van Sam Warmelink en Ferdi Pinkert was de ruststand 2-4. In de tweede helft was Sportclub Markelo de bovenliggende partij en was Diepenheim af en toe nog gevaarlijk in de omschakeling. Door doelpunten van Kuijpers en Stege in de tweede helft werd uiteindelijk met 2-6 gewonnen.

De eerste test
Na de eerste zes competitiewedstrijden behaalde Sportclub Markelo de volle buit van 18 punten, met een doelsaldo van 20 doelpunten voor en 3 tegen. Op zondag 7 november stond de eerste échte test op het programma voor de ploeg van Rutger Kats. Op dat moment, de nummer 2 VIOS Beltrum kwam namelijk op bezoek aan de Endemansdijk. In eerdere ontmoetingen bleek Sportclub Markelo moeite te hebben met het fysiek spelende VIOS. Dit keer nam Sportclub Markelo, zoals vaker dit seizoen, al na een kwartier spelen de leiding. Een afstandsschot van Ton Jansen verdween van een meter of 20 achter de doelman van VIOS. Na de sterke beginfase van de thuisploeg nam VIOS vervolgens al snel het heft in handen. De bezoekers waren feller, scherper en legde meer energie in de wedstrijd dan de Sportclub Markelo. Dit spelbeeld wist VIOS ook om te zetten in doelpunten. Enkele minuten na de 1-0 voorsprong maakte VIOS al de gelijkmaker en na 17 minuten spelen kwam het zelfs op een 1-2 voorsprong. De thuisploeg had op dat moment even nodig om hiervan bij te komen, maar wist uiteindelijk de rug te rechten. Kort voor rust was het wederom Ton Jansen die de belangrijke 2-2 wist binnen te schieten. In de tweede helft was Sportclub Markelo de betere ploeg en ging het nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. Deze kwam er uiteindelijk ook. In de 77e minuut was het aanvaller René Kuijpers die met een prachtige kopbal in de verre hoek de overwinning veilig stelde. Dit was op basis van de tweede helft een meer dan verdiende overwinning.

Sportclub Markelo wint eerste periode titel
Na de belangrijke overwinning op VIOS stond de volgende uitdager in de strijdt om de bovenste plekken te wachten. Eerder in het seizoen werd de uitwedstrijd tegen VV Reünie nog afgelast wegens hevige regenval. Maar op 14 november vond het duel wel plaats. In eerdere duels dit seizoen bleek de ploeg van Rutger Kats al zien een patent te hebben op vroege doelpunten. Dit blijkt geen toeval te zijn, want ook vandaag vloog Sportclub Markelo uit de startblokken. Na één minuut spelen was het al raak, aanvaller René Kuijpers schoot de bal hard tegen de touwen. Niet veel later werd een te korte terugspeelbal van de thuisploeg onderschept door René Kuijpers, hij bleef rustig en schoot de 0-2 binnen. Een verdiende voorsprong voor Sportclub Markelo dat Reünie in de beginfase het nakijken gaf. De ploeg uit Borculo deed nog wel wat terug door de aansluitingstreffer te maken maar dat bleek niet voldoende. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist door een mooie steekpass van Roland Stege op René Kuijpers, laatstgenoemde zette daarmee de 1-3 eindstand op het scorebord. Dit resultaat zorgde er ook voor dat de zwart-witten ‘ongeslagen’ de eerste periodetitel bemachtigden.

Ongeslagen de winterstop in
Op bezoek bij Rood-Zwart waren de Markeloërs ondertussen de te kloppen ploeg in de 4e Klasse B. In Delden kreeg men de punten niet cadeau en deed Rood-Zwart er alles aan om er een ‘vechtwedstrijd’ van te maken. In een moeizame wedstrijd kreeg Sportclub Markelo in de 68e minuut een strafschop toegewezen, na een overtreding op Sam Warmelink. Aanvoerder Ton Jansen ging achter de bal staan, maar zag vervolgens zijn inzet op de paal belanden. De rebound was voor aanvaller Mickey Slotman, hij was alert en wist zodoende alsnog de 0-1 binnen te schuiven. In de 75e minuut dacht Rood-Zwart weer op gelijke hoogte te komen, maar hun doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, doordat grensrechter Tijmen Baltussen goed stond op te letten en de drie punten meegingen naar Markelo.

In de laatste wedstrijd voor de winterstop liep Sportclub Markelo voor het eerst puntenverlies op. Aan de Endemandijk kwam de ploeg tegen FC Eibergen, dat onder leiding staat van oud trainer Arno Leppink, niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De zwart-witten begonnen niet overtuigend aan de wedstrijd en na acht minuten spelen had FC Eibergen aan één mogelijkheid genoeg om op een 0-1 voorsprong te komen. Een vrije trap werd door de bezoekers binnen gelopen waardoor Sportclub Markelo vroeg tegen een achterstand aankeek. Sportclub Markelo wist daarentegen weinig te creëren, het was niet balvast waardoor het niet tot goed voetballen kwam. Na een uur spelen zorgde Sam Warmelink met een goede actie aan de zijlijn en een prima voorzet ervoor dat Mickey Slotman de bal binnen kon schieten. De thuisploeg had in het restant van de wedstrijd wel het betere van het spel, maar tot scoren kwam men niet meer. Hierdoor leden de zwart-witten het eerste puntverlies na 9 competitieduels. Een smet op de wedstrijd was het  uitvallen van Roland Stege, de aanvaller raakte zwaar geblesseerd en moest per brancard het veld verlaten.

Rutger Kats verlengd contract
In de winterstop heeft hoofdtrainer van Sportclub Markelo Rutger Kats zijn contract met een jaar verlengd, waardoor hij dus ook het seizoen 2022/2023 weer aan het roer zal staan bij de zwart-witten. Het wordt het vierde seizoen van Kats als hoofdtrainer bij Sportclub Markelo, die in 2018 over kwam van Wilhelminaschool.