onsProat: Druk druk druk

Hoe gaat het met jullie agenda? Al weer helemaal blauw? Of wanneer het een digitale agenda is, veel blokjes ingekleurd? Het lijkt net of alle activiteiten plotseling ontwaken uit een lange winterslaap. Verjaardagen, visites, personeelsfeestjes, teamuitje van de voetbal of een gezellige avond met alle vrijwilligers van je vereniging. Noem maar op. Alles komt gelukkig weer tot leven en iedereen wil de uitgestelde gezelligheid zoveel mogelijk inhalen.

Mijn planning loopt inmiddels ook aardig vol. En dat vind ik prachtig. De voorbereidingen voor het openluchtspel in de Kosterskoele zijn in volle gang. En voor het jubileumfeest in Herike-Elsen, het weekend van Pinksteren, moet ook nog het nodige gebeuren. De organisatie heeft bedacht om op zaterdagmiddag een optocht te houden. Daarvoor mag een wagen gebouwd worden of je kunt met een loopgroep meedoen. Op 2e Pinksterdag is het fruhshoppen waarbij we met ons viertal genaamd GRAG de buurt erdoor mogen halen. Prachtig om te doen maar beslist niet eenvoudig. We hebben nog maar 3 weken de tijd dus de druk neemt toe. Maar onder druk wordt alles vloeibaar dus we gaan ervoor om er een mooi optreden neer te zetten.

Ook het reizen komt weer volledig op gang. We kunnen het bij ons met de caravanstalling wel merken wanneer het vakantie is. Dan worden de sleepkeukens gehaald en gebracht. Terwijl veel mensen vrij zijn en naar de camping willen is het voor ons vaak juist een drukkere periode. Voor vertrek de caravan buiten zetten, na de tijd zorgen we dat alles weer netjes binnen komt te staan. Van de meeste mensen weten we inmiddels wel wanneer ze vakantie vieren maar soms worden we verrast. Vorige week wilde iemand de caravan al ophalen terwijl die anders altijd in de bouwvak weg gaat. Met als gevolg dat we er een stuk of 10 naar buiten moesten zetten om bij de juiste te komen. Daar wordt je dan even niet vrolijk van.

Vorig weekend was het in de lucht ook heel goed zichtbaar dat het vakantie was. Meer dan 20 vliegtuigstrepen waren zaterdagavond duidelijk zichtbaar. Een enorme drukte in het luchtruim. Ook op Schiphol was het een paar weken lang een gekkenhuis. Lange wachtrijen voor de incheckbalies, vluchten die uren vertraging hadden of zelfs helemaal niet door gingen. Je zult maar een vakantie geboekt hebben en dan blijkt dat je vlucht niet gaat. Dat is balen zeg. Het schijnt dat het allemaal veroorzaakt wordt door een tekort aan grondpersoneel. De mensen die de bagage moeten inpakken. Zwaar en onderbetaald werk. Laat dat nou net het probleem zijn in meerdere sectoren. Hard werken, altijd druk en weinig loon, met als gevolg te weinig personeel.

De horeca is hier een heel duidelijk voorbeeld van. De terrassen mogen dit jaar gelukkig weer open, maar nu worden ze her en der kleiner gemaakt omdat ze het anders niet aankunnen. De jongens en meiden lopen zich de benen uit het lijf maar zij kunnen ook maar op 1 plaats tegelijk zijn. Het verloop in personeel is groot in deze sector.

Een positieve uitzondering hierop zag ik de laatste tijd in Markelo. Binnen een paar weken tijd hadden we een feestje bij Dieka, De Haverkamp en De Poppe. En dan zie je daar bekende gezichten in de bediening die er al jaren lopen. Bij De Poppe een paar personen die er ook al werkten toen wij er 24 jaar geleden feest hielden. En zelfs 2 kelners die er met elkaar al 100 jaar werkten. Wat een schat aan ervaring. Wat een positief teken voor een bedrijf  dat je je werknemers zo lang aan je weet te binden. Dan kun je als werkgever rustig de drukte op je af laten komen, wetend dat je mensen het allemaal in goede banen gaan leiden. Voor wie vandaag nog ergens een terrasje gaat pakken: wees dan geduldig als het per ongeluk iets langer duurt, het kan maar zo heel druk worden.

Prettig weekend,

Rinus