onsProat: Zo vrij als een vogel

Nu de zon steeds meer terrein wint wordt het volop tijd voor buitenactiviteiten.

Hierdoor is ook het sterke ‘BOE’-geroep steeds vaker te horen. Het is geen protestgeluid maar wordt veroorzaakt door koeien die helemaal door het dolle heen zijn als ze eenmaal in het groene verse gras mogen dansen. Een jaarlijks terugkerend evenement en mooie PR voor onze boeren! Ik kan me trouwens ook goed voorstellen dat de boeren zelf ook ‘BOE’ gaan roepen. Dit keer wel uit protest, tegen al die regelzucht. Waar de boer vroeger zo vrij was als een vogel lijkt het nu wel of zij vogelvrij zijn verklaard…

Net als de koeien zijn ook de fietsen weer van stal gehaald. Het ‘OEI OEI’- geluid hierbij is niet van een vogel maar van een snelle elektrische fietser waarbij inhalen maar weer net goed afliep! De vaart af en toe wat minderen kan voor de eigen veiligheid geen kwaad..

Overigens heb ik vorige week zelf de vaart flink vermeerderd om zodoende de lucht in te komen! Het idee om een proefvliegles te nemen viel ook in goede aarde bij mijn dochter. Iris en ik waren samen letterlijk en figuurlijk een dag in de wolken! De screentest voor aanmelding was laagdrempelig: ‘geen angst om met de voetjes van de vloer te gaan’. Eenmaal in de lucht en dan zelf het vliegtuig besturen is nog even een ander verhaal… De stuurknuppel vakkundig bewegen is nog een hele tour. Heelhuids zijn we echter weer met beide benen op de bodem geland. Met een foto van ons dorp was de ‘missie Kistemakers’ in de lucht meer dan geslaagd!

Net als de stuurknuppel in een vliegtuig: van voor naar achter en van links naar rechts, zijn dit bewegingen die ook weer tijdens een feestje mogen. Dit weekend was het weer tijd voor een aantal feestjes! Mijn vader werd 91 en onze buren Bert en Jolanda van de Koopman waren 25 jaar getrouwd. De weg naar de Markelose horeca kunnen we nog altijd prima vinden!

Vrij zijn als een vogel is helaas nog niet iedereen gegund. 2000 km verderop is deze ver te zoeken. Een goede reden om tijdens Koningsdag en op 4 en 5 mei onze nationale driekleur trots en met respect te laten wapperen in de wind. We zien onze vlag nu steeds vaker in combinatie met de Oekraïense vlag. Symbolisch voelen we ons verbonden met deze mensen. Vrij als een vogel rond fladderen zit er voor hen niet in. Zij zijn vleugellam gemaakt door de boze buurman. Het spreekwoord: ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ komt niet voor in het woordenboek van de Russische president!

Als een wolf met scherpe klauwen en tanden jaagt Poetin tot nu toe nog steeds op weerloze inwoners. Vechten of vluchten is de moeilijke keuze voor de opgejaagde bevolking van Oekraïne. Toch moet ook de grootste wolf oppassen voor zijn vijanden. Zo bracht uiteindelijk Roodkapje de grote boze wolf ten val! Hoopvol aan dit verhaal is dat sprookjes altijd positief eindigen. In dit geval met de zin: en ze leven in Oekraïne nog lang en gelukkig in vrijheid!

Geluksvogels die een bijzondere prestatie hebben geleverd of zich vrijwillig inzetten voor anderen krijgen vroeg of laat een bui op hun kop. De bui valt meestal de dag voor Koningsdag op 26 april. Want dan regent het lintjes!

Natuurlijk verbazen we ons altijd weer waarom nou die ene persoon wel en die andere niet. Bedenk dan: iemand die in het zonnetje wordt gezet straalt van geluk. En deze stralen schijnen vanzelf weer af op ons allemaal!

Mooie zondag,

Johan