Uitgelicht: Praktijk Eigenwijs Gezonder

In januari 2022 is Tjarda Garlich begonnen met haar eigen praktijk genaamd ‘Eigenwijs Gezonder‘. Tjarda is sinds 2007 arts en heeft jarenlange ervaring in de reguliere geneeskunde. Hier heeft zij veel kennis en ervaring opgedaan met chronische aandoeningen. Daar zag zij dat symptomen vaak worden bestreden met medicatie, maar dat er weinig tijd en aandacht is om hier breder naar te kijken. Zo legt Tjarda uit: “Daardoor kreeg ik steeds meer het verlangen om op een andere manier en met een brede blik naar de mens en gezondheid te kijken. En gezondheid te verbeteren vanuit de oorzaak. Op een manier die heel dicht bij de natuur van de mens ligt.” Tjarda heeft de afgelopen jaren verdieping gezocht in de integrale geneeskunde door onder andere de opleiding integrative medicine en leefstijlgeneeskunde te volgen. Momenteel doet zij de opleiding tot orthomoleculair arts. Deze opgedane kennis zet zij nu optimaal in binnen haar eigen praktijk.

Integraal en leefstijlarts
Een groot deel van de mensen op het spreekuur van Tjarda komt met aanhoudende fysieke, emotionele en mentale klachten waar (nog) geen duidelijke oorzaak en goede behandeling voor is gevonden. Waar in de reguliere geneeskunde vaak symptomatisch behandeld wordt, ga je in de integrale en leefstijlgeneeskunde veel meer op zoek naar waarom de gezondheidsproblemen zijn ontstaan. En dat is soms een hele puzzel. Een integraal arts kijkt met een holistische blik naar de totale mens en de context waarbinnen deze leeft.

Persoonlijke aandacht
Bij Praktijk Eigenwijs Gezonder staat de persoonlijke aandacht voorop. “Ik wil de puzzel tot het laatste stukje leggen om te weten hoe de situatie van diegene is. Wat is de kern van het probleem en waar zit de sleutel van gezondheidsverbetering voor die persoon, dat is wel echt wat mij drijft. Daarvoor neem ik ook écht de tijd voor. Ik heb aandacht voor je hele verhaal met oprechte belangstelling, dat is wel een kracht”, aldus Tjarda.

 

Werkwijze
Praktijk Eigenwijs Gezonder richt zich op volwassenen. De eerste stap is altijd een persoonlijk gesprek met uitgebreide analyse van wat er speelt en aan de hand is. In het intakegesprek wordt onder andere ingegaan op de gezondheidssituatie, medicatiegebruik, leefstijl, voeding, stressfactoren en wat voor die persoon belangrijk is in het leven. Vervolgens wordt dan gekeken naar de factoren die beïnvloedbaar zijn om de klachten te verminderen. Het is echt een persoonlijk plan en vergt vaak een langere tijd om eraan te werken. Ook kunnen er aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd zoals een bloed, urine of- ontlastingsonderzoek. Dit wordt gedaan om te kijken of daar nog extra aanwijzingen in te vinden zijn over de oorzaak van de klachten en aanknopingspunten om mee aan de slag kunnen. Praktijk Eigenwijs Gezonder is aanvullend aan de huisarts en andere behandelaars. “Ik ben niet een arts waar je je kan inschrijven en dat ik de volledige medische zorg overneem.”

Darmgezondheid
Inmiddels weten we dat het darmmicrobioom een cruciale rol speelt bij het behouden van gezondheid en het herstellen van ziekte. Een slechte darmgezondheid kan veel klachten geven. Hierbij kun je denken aan darmklachten. Inmiddels is duidelijk dat ook onder andere somberheid, huidproblemen, suikerziekte, astma, chronische vermoeidheid en auto-immuun aandoeningen, een relatie hebben met het darmmicrobioom. Darmgezondheid is daarom iets waar Tjarda zich de laatste jaren veel in heeft verdiept, waarbij gerust gezegd kan worden dat dat haar specialiteit is. “Darmgezondheid heeft op dit moment nog niet genoeg belangstelling. Te weinig mensen weten hoe belangrijk dit is om je gezond en vitaal te voelen”.

Behandeling
De behandeling is gericht op het verminderen van klachten en het herstellen van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het gaat er om de basisgezondheid te verbeteren op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Hierdoor kan het zelf herstellend vermogen van het lichaam het werk kan doen en de energiebalans verbeteren. Aanpassing van voeding en leefstijl, een betere balans tussen ontspanning en stress, in combinatie met ondersteunende middelen uit de orthomoleculaire geneeskunde, kan veel verlichting geven van klachten. Regelmatig verdwijnen klachten en blijken mensen geen (of minder) medicatie meer nodig te hebben. Op deze manier kan verbetering worden bereikt bij tal van chronische klachten en vermoeidheidsproblemen. Ook voor mensen die niet goed herstellen na een stressvolle periode, infectieziekte of na een operatie kan veel gezondheidswinst worden bereikt.


Luisteren naar jouw lichaam
Voor een optimale gezondheid is het van belang dat je luistert naar je eigen lichaam. Hoe belangrijk dit is wordt vaak onderschat. Tjarda vult aan: “In alle wijsheid geeft het lichaam je signalen als het ergens wat van vindt of als er iets aan de hand is. Het vraagt je om er oprecht naar te luisteren en naar te handelen. Een belangrijk onderdeel van mijn methode is om mensen te leren hiervan bewuster te worden. En de signalen te leren (her)kennen. Vandaar ook de naam ‘Eigenwijs Gezonder’. Als je wat eet, valt dat goed of vind het lichaam dat helemaal niet zo fijn? Als ik de hele dag stil zit op een stoel achter de computer, wat vind mijn lichaam daar eigenlijk van? Het hoeft niet te gaan over ingewikkelde dingen maar we lijken vergeten goed te voelen en naar lichaamssignalen te luisteren. We leven in een wereld waarin we voor een groot deel vanuit het hoofd leven. We handelen vaak vanuit ratio en het denken. En dan lijkt het soms dat we vergeten zijn dat er ook nog een heel lijf aan dat hoofd vast zit die ook wat nodig heeft. Doen vanuit het gevoel en het hart is belangrijk en heilzaam. Het lichaam weet namelijk heel goed zelf wat het beste is om te doen.”

Een gezond mens kan veel ongezonde dingen aan
Het kan confronterend zijn om jezelf in de spiegel aan te kijken en tot de conclusie te komen dat hoe je je leven hebt ingericht niet helpend is om optimaal gezond te zijn. Maar iedereen die ermee aan de slag gaat, zal ervaren dat er heel veel gezondheidswinst mogelijk is. Als maar eenmaal die eerste stap is gezet. “En nee, daar hoef je niet je hele leven voor op de kop te zetten. Het vraagt wel om iets te willen, en met kleine stapjes ermee aan de slag te gaan. “Een gezond mens kan best veel ongezonde dingen aan. Het gaat om bewustwording, leren luisteren naar je lichaam en een goede balans. En dan kan meer bereikt worden dan veel mensen zich realiseren.”

Geen pilletje, en klaar!
Bij Tjarda kom je niet naar buiten met een pilletje, en klaar! Het is vaak een kwestie van in meerdere stappen werken aan herstel en verminderen van klachten. De gezondheidsproblemen hebben zich veelal in langere tijd opgebouwd, en zijn niet in een week weer over. Maar het resultaat zal er zijn, want er is zoveel meer gezondheidsverbetering mogelijk dan de meeste mensen denken. Het vraagt vooral een andere mindset. En de wil om zelf met je gezondheid aan de slag te gaan.

Toekomst
Er zijn inmiddels tien miljoen mensen in Nederland met een chronische aandoening, en dit aantal groeit nog steeds. Veel komt voort uit de mismatch tussen hoe wij gemaakt zijn om te leven en hoe wij leven. Chronische stress speelt hierin ook een belangrijke rol. Het vraagt om op een andere manier naar gezondheid te gaan kijken, en hier zie je al vele mooie initiatieven ontstaan. Het is belangrijk om hierin te verbinden en multidisciplinair te gaan samenwerken. “Het is mooi als je regionaal veel meer samenwerkt en dat gezondheidsbevordering op een nieuwe manier breed gedragen wordt. Hoe prachtig zou het zijn als de Hof van Twente straks de gezondste gemeente van Nederland is.”

Dankbaar werk
Wat voor Tjarda haar werk zo leuk maakt is de tijd en aandacht die ze kan geven, het puzzelen met complexe vragen en het delen van kennis zodat iemand begrijpt wat er speelt en makkelijker zelf aan de slag kan. “Het is heel leuk om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen. Dus als het lukt om de puzzel te leggen en het complexe vraagstuk met elkaar uit te werken. En met uitleg, adviezen en ondersteuning van natuurlijke middelen te komen tot meer vitaliteit en gezondheid, dan heb ik toch iets moois gedaan. Het is heel dankbaar werk om mensen te helpen hun gezondheid beter te begrijpen en te verbeteren.”

Vragen of afspraak maken?
Bij Praktijk Eigenwijs Gezonder kan je online een afspraak maken via eigenwijsgezonder.nl. Persoonlijk contact is mogelijk via 06-21606008. Tijdens het spreekuur lukt het meestal niet om direct telefonisch contact te krijgen. Dan kan je altijd een bericht sturen via het contactformulier op de website of naar info@eigenwijsgezonder.nl. Praktijk Eigenwijs Gezonder is gevestigd in het oude waterschapsgebouw aan de Goorseweg 5 te Markelo.