onsProat: Vragen??

Ik was laatst het nieuws aan het kijken en voor het eerst in mijn leven heb ik weggezapt! Er kwamen gruwelbeelden voorbij van de oorlog in Oekraïne, van Russen die oorlogsgevangenen, van dichtbij in hun knieën schoten … ga zo maar door! Is het verkeerd om weg te kijken? Het niet willen zien van deze en vele andere misdaden?! Het is niet dat ik het niet erken of zeg: als ik het niet zie dan bestaat het niet..??! Want ik weet donders goed dat het bestaat en wat er aan de hand is en wat er allemaal gebeurd in de wereld! Maar het daadwerkelijk met eigen ogen zien, is toch wel een ander verhaal! Het is niet meer een Spielberg-film die wordt afgespeeld maar werkelijke schreeuwen van pijn, werkelijke geweerschoten en werkelijke angst in iemands zijn ogen. Werkelijke lijken die op de grond liggen en aan het verrotten zijn!?

Hoe kunnen de daders, wie het ook mogen zijn, met zichzelf leven? Wat gaat door hun heen als ze ‘s morgens in de spiegel kijken? Hoe voelen deze soldaten zich, als ze deze mensen hebben neergeschoten of kinderen hebben gebombardeerd of vrouwen hebben verkracht en daarna dood hebben geschoten?? Hoe gaan deze mensen verder met hun leven? Slapen deze mensen gewoon rustig en gaan ze ook gewoon naar de kroeg en lachen ze om flauwe grappen en geven ze gezellig een rondje weg?

Hoe zullen de vluchtelingen zich voelen als ze weer teruggaan naar huis en er staat niets meer? Waar begin je dan met de wederopbouw? Waar moeten de kinderen dan weer naar school? Al die gebouwen die, moedwillig, kapot zijn geschoten? Dit gaat jaren duren eer dit weer allemaal bewoonbaar wordt!
Waar vinden de gevluchte vrouwen weer hun mannen of hun vaders, tussen al die doden?
Oorlogsmisdaden berechten… hoe dan? Wie wil je hiervoor aanspreken? Poetin? Al die soldaten die al deze gruweldaden hebben uitgevoerd?.. hoe kom hier dan achter? Dit zijn 1000den mannen..

Waarom doen mensen dit elkaar aan? Dit is een oorlog maar het gebeurd ook in het klein, zoals ik laatst in docu serie heb gezien. Een echtpaar die vele vrouwen /meisjes hebben vermoord met hun sadistische karaktertrekken en onder hun huis hebben begraven?! Ze woonden gewoon in een woonwijk in Engeland. Het had net zo goed mijn of jou buurtjes kunnen zijn! Want laten we eerlijk wezen: weten wij allemaal wat naast je in huis gebeurd? Wat er allemaal wordt bedacht en besproken? Je kan je, bij deze, afvragen: WIL je het allemaal wel weten??

Of bijvoorbeeld de Inheemse kinderen die gemarteld en verwaarloosd zijn in Canada. Winnende Worldpress foto heeft dit prachtig in beeld gebracht. Maar ook hierbij rijzen mijn vragen de pan uit! Deze daders waren geestelijke, in dienst van God! Wat bezielde hen om deze kinderen zo te behandelen? Hoe stonden deze daders ‘s morgen op? Kinderen te verwaarlozen omdat ze een andere achtergrond hebben of een andere kleur? Terwijl God van elk mens en dier zou moeten houden! Hoe kan je dan je gebed opzeggen terwijl je net gruweldaden hebt begaan?

Maar ook dichter bij huis is het soms ook niet veel beter in bepaalde zaken. Denk eens aan de AOW, die de regering niet mee wil laten stijgen? Hoe kan je doodleuk zeggen dat onze ouderen er geen cent bij krijgen terwijl ze allemaal hard hebben gewerkt aan ons land waarin we NU wonen? En waar wij nu ook van meeprofiteren?! Alles wordt duurder, inflatie stijgt maar de oudjes, die niet meer dan een AOW hebben en misschien sommige nog een klein pensioentje, moeten het maar uitzoeken! Hoe zouden die mensjes in de politiek het vinden, als het over HUN salaris ging? Hebben zij dan ook geen oma’s en opa’s die klagen over dat ze niet meer rond kunnen komen?

Zomaar een paar vragen… als iemand mij antwoorden kan/wil geven..heel graag!

Fijne Zondag!

Ernestine