Al jaren geen sociale woningbouw Markelo

Het woningaanbod in Markelo is de afgelopen jaren fors geslonken. Momenteel staan er in Markelo inclusief het gehele buitengebied slechts 8 woningen te koop. Daarbij komt, dat het vinden van een betaalbare koopwoning voor jongeren heel lastig is. Woningbouwplannen worden dan ook vaak met veel enthousiasme ontvangen. Maar zodra projecten in de verkoop gaan, is de betaalbaarheid volgens SP en D66 met prijzen van starterswoningen boven de 300.000 euro, ver te zoeken. Een beeld dat ook wordt onderschreven door lokale makelaars. “De term starterswoning zou eigenlijk vervangen moeten worden door sociale koopwoningen met maximale koopsommen voor bepaalde woningtypes, dat is in de gemeente Rijssen-Holten al jaren gebruikelijk”, aldus Jan Henk Berendsen van RobersVincent.

De gemeente Hof van Twente kan volgens Berendsen wel degelijk invloed hebben op betaalbare woningbouw: “Om dit te bewerkstelligen zou de gemeente aan de voorzijde voorwaarden moeten stellen en dit vast leggen in een exploitatieovereenkomst met de ontwikkelaar”. Ook Rick Morsink van Morsink Bouwadvies & Makelaardij onderschrijft dit: “Een starterswoning is een woning met een koopsom onder de Nationale Hypotheek Garantie. In 2022 ligt deze grens op 355.000 euro. Dat is voor een alleenstaande starter geen betaalbare woning meer”. Volgens beide makelaars is het probleem van het ontbreken van betaalbare woningen niet alleen af te schuiven op ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten, maar is het ook te wijten aan het ontbreken van nieuwe sociale woningbouw. De laatste sociale woningbouw dateert al weer uit 2005, toen werden er 7 starterswoningen op De Esch gebouwd door woningcorporatie Spectrum Wonen. Viverion en diens voorgangers hebben dit millennium geen enkele (sociale) huurwoning in Markelo gebouwd.

Voor D66 en SP zijn de geluiden over de hoge koopsommen voor de starterswoningen en de vele projecten die op stapel staan aanleiding om hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens beide fracties kunnen starters in Hof van Twente geen betaalbare woning vinden en zou het college met ontwikkelaars afspraken moeten maken om koopsommen van starterswoningen tot een maximum te beperken.