onsProat: Aanpassen

Als mens zijn we van nature heel goed in staat om ons aan te passen. Dat begint al vanaf je geboorte. Je hebt niet voor het zeggen waar je geboren wordt dus moet je je aanpassen aan het gezin waar je terecht komt. Het schijnt dat ik daar nog wel eens moeite mee had als ik niet m’n zin kreeg. Om mijn wensen dan wat extra kracht bij te zetten ging ik midden op de weg liggen. Of het geholpen heeft weet ik niet en ik wil ook niemand aanmoedigen om hetzelfde te gaan proberen.

 Dan naar school, aanpassen aan de regels die daar gelden. Is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er zijn kinderen die het nooit leren en het bloed onder de nagels van de leraren halen. Op de lagere school luisterde ik wel netjes maar toen ik naar de MAVO ging liep het wat anders. Toen was ik, samen met een paar klasgenoten, echt een verschrikking voor de leerkrachten. Zelfs zo erg dat er eens een leraar overspannen het lokaal is uitgerend.

Op het moment dat je een relatie krijgt pas je beide je gedrag aan naar elkaar. En als je bij elkaar gaat wonen dan geldt dat nog veel meer. Je houdt rekening met elkaars gewoontes en wensen. Als het goed is zonder je eigen ideeën compleet aan de kant te zetten.

Als je een baan krijgt pas je je aan bij de cultuur van het bedrijf waar je gaat werken. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ik weet van mezelf dat ik ontzettend eigenwijs ben en niet alles klakkeloos aanneem. Dat geldt trouwens voor werk en privé. Ik heb een sterke eigen mening. Pas wanneer ik volledig overtuigd ben draai ik bij.

Tot zover de normale, natuurlijke aanpassingen. Wat me de laatste jaren opvalt, is het volgende: We passen ons steeds aan naar wensen en meningen van de minderheid. Ik zal een paar voorbeelden geven.

 De vriendinnengroep van Kristel had vorig jaar bedacht om met alle meiden te gaan eten. In tweetallen zouden er gerechtjes worden gemaakt. Maar 1 van die 12 meiden is veganist. Met als gevolg dat ALLE gerechten zonder dierlijke producten moesten zijn. Waarom? Ik vroeg nog of zij dan ook voor iedereen iets ging maken met echt vlees erin, maar dat was niet de juiste opmerking. Dat iemand bepaalde keuzes voor zichzelf maakt is prima, om vervolgens te verlangen dat iedereen zich aanpast gaat mij te ver.

Toen vorig jaar de horeca weer open was wilde een groep vrienden uit eten gaan. In deze groep was 1 persoon die niet wilde vaccineren maar ook niet wilde testen. Hij had dus geen QR-code en mocht niet bij een restaurant naar binnen. Hij bedacht toen om met de hele groep het eten te bestellen en thuis te laten bezorgen. De rest van de groep had zich juist verheugd op een gezellig uitje naar het restaurant maar ging uiteindelijk toch maar akkoord om de lieve vrede te bewaren.

In de landelijke politiek al net zo. Na de verkiezingen van vorig jaar had Nederland rechts gestemd. Nu is er eindelijk een kabinet, blijkt dat ze bijna alle wensen van de linkse minderheid volgen. En dan vinden ze het nog raar ook dat de mensen weinig vertrouwen hebben in de politiek.

Jaren geleden bedachten een paar mensen dat het woord negerzoen niet meer paste. Na veel ophef moesten de fabrikanten de naam aanpassen in volgens mij chocozoen. Maar voor het grote gros van de Nederlanders is het nog steeds bekend als de negerzoen.

Het lijkt erop dat de grootste schreeuwers vaak hun zin krijgen en de grote meerderheid zich dan maar schikt. Terwijl ik vroeger op school al geleerd heb dat de meeste stemmen gelden.

Zo kan ik nog wel heel veel voorbeelden erbij zetten. Maar ik ken de wens van enkele lezers van deze nieuwssite dat de column niet te lang moet zijn. Dan zal ik me dus maar aanpassen.

Prettig weekend,

Rinus