Ondernemend Markelo blij met versoepelingen

Winkels, kappers en andere contactberoepen mogen vanaf morgen de deuren weer openen tot 17.00 uur. Dit is zojuist aangekondigd in de persconferentie door premier Mark Rutte en de nieuwe Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Wel geldt hierbij een mondkapjesplicht met het advies om geen stoffen mondkapjes meer te gebruiken, maar medische mondkapjes. Voor ondernemers in Markelo goed nieuws, ze uitten eerder deze week hun zorgen al richting het college van burgemeester en wethouders. “Mooi dat de winkels en sportscholen weer open gaan! Ik hoop dat horeca, cultuur en evenementen snel volgen!! De Markelose ondernemers zijn klaar om op een veilige manier gasten te ontvangen!”, aldus voorzitter Rielli Berends van Ondernemend Markelo. Horeca, theaters en musea moeten de deuren vooralsnog gesloten houden. Onderwijs, sport- en cultuurbeoefening is wel weer mogelijk.

Nadat eerdere basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs open mochten is dat nu ook mogelijk voor het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club mogen ook weer, het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.

Voor diegenen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad of in 2022 corona hebben gehad is quarantaine niet meer verplicht  na nauw contact met een besmet persoon. Bij klachten geldt nog steeds het advies om thuis te blijven en gebruik te maken van een zelftest. Het aantal personen dat thuis mag worden ontvangen gaat naar maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Er mag maximaal 1 huishouden per dag worden bezocht. Ook de groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 4 personen.