onsProat: Gewoon weer normaal

Inmiddels is het 2022. Dat betekent: de slingers en kerstballen weer opbergen in dozen en langdurig met de stofzuiger in het rond om alle uitgevallen naalden van de kerstboom op te zuigen! Mijn moeder zei begin januari altijd: “ik ben blij dat alles weer normaal is.” Het is gelukkig weer nieuwjaar!

Helaas is alles nog niet normaal…. Veel ondernemingen zijn nog steeds op slot. Hartverscheurende verhalen van ondernemers die niet meer weten hoe ze het moeten doen. Hen wens ik in het bijzonder veel geluk toe dit jaar!
Een andere groep mensen wens ik veel wijsheid! Schreeuwen en onzin rondbazuinen vind ik niet normaal en draagt niet echt bij aan een oplossing. Overal tegenaan schoppen en altijd maar mekkeren dat niets deugt is bovendien niet goed voor de gezondheid. En de mensen in de zorg zijn al zo druk…..
Dat computers ons dagelijks leven bepalen lijkt me geen fijne gedachte. Maar om nu gelijk een heksenjacht te openen en complottheorieën rond zaaien is ook niet normaal.

Veel computergestuurde uitvindingen zijn namelijk wel goed. Er zijn veel alledaagse voorbeelden te noemen. De melkrobot? Ik ben geen boer, maar zou ik het wel zijn had ik zeker belangstelling. Moderne snufjes in en rondom het huis? Voor diegenen die er gebruik van willen maken; een robot voor het stofzuigen en het grasmaaien; lampen die zelf reageren op licht en donker; gordijnen die bij het krieken van de dag vanzelf opengaan. Het is er allemaal en nog veel meer en het houdt niet op!

Ik wacht nog op een auto die zelf mijn garage uitrijdt als het regent om zichzelf te wassen. Of een druivenstruik waaraan flesjes wijn groeien! Of is dat niet normaal…..?

Met beide benen op de grond blijven staan lijkt me het beste! Laten we doen waar we goed in zijn; gewoon ons nuchtere Twentse boerenverstand gebruiken. Handen in de tuk, wies kiek’n en schouders ophalen bij zaken waarvan we zeker weten dat ze worden benoemd om reuring te veroorzaken, angst te zaaien of elkaar op te hitsen.

De wetenschap is inmiddels zover dat we bij alles denken, hmmm…. klopt dat wel? Als ik ergens geen verstand van heb probeer ik naar de feiten te kijken. Feit is dat mensen gemiddeld steeds ouder worden. Iemand van 80 noemen we niet meer oud, maar een vitaal persoon op leeftijd. 100 jaar is wel oud maar wordt de komende decennia meer regel dan uitzondering. Allemaal te danken aan de medische wetenschap. Toch worden diezelfde medische wetenschappers soms bedreigd door boze personen. Zij vinden het kennelijk nodig om agressie en grove taal te gebruiken. Het liefst anoniem en via de sociale media.

Wil je geen gebruik maken van technische snufjes of medische zorg? Het is je eigen keuze. Soms worden je keuzes verbonden aan consequenties. Op een weg waarop je 60 mag rijden is het normaal dat je bij 80 km per uur rijden een boete krijgt als er controle wordt uitgevoerd. Of kan ik mijn boete voor te snel rijden bij de wegenbouwer neerleggen? Op veel wegen kun je immers met gemak hoge snelheden halen! Of is het de schuld van de autofabrikant? Die er voor zorgt dat de auto zo snel kan rijden? Of zijn we toch gewoon zelf verantwoordelijk voor ons eigen handelen en de uitspraken die we doen…

Misschien moeten we het nieuwe jaar maar eens, als een drankje, goed schudden voor gebruik! Zodat niet het oordelen en veroordelen gelijk boven komt drijven maar wordt vermengd met feiten en goede voornemens. Daarmee kunnen we dan proosten op een normaal nieuwjaar voor ons allemaal!

Veel geluk en gezondheid toegewenst!

Johan