onsProat: Snappie

Het was 1e kerstdag van 2020, ik weet het nog heel goed, niemand was heel blij.

Want Mark die zei dat we niet veel gasten mochten ontvangen, en als we goed zouden luisteren dan was corona zo voorbij.

Dus we hielden ons keurig aan de regels, een paar personen uitnodigen en verder helemaal niets. Normaal was je met zulke dagen met de hele familie bij elkaar, maar wat was nog normaal? Home Alone elke avond op de tv, dat was nog wel gebleven. En het begin van de Top 2000, een jaarlijkse traditie in de laatste week van het jaar. Alleen wel een andere nummer 1. Rollercoaster, hoe toepasselijk.

Hugo beloofde ons als we netjes gingen vaccineren, dan waren we zo weer aan het dansen met Jansen. Het klopt, dat waren we ook een paar weken…

Het was 1e kerstdag van 2021, Mark weet het nog heel goed, hij zat alleen aan de kalkoen. Hij dacht bij zichzelf, waar is het misgegaan? Had ik dingen anders moeten doen?

Vanaf december strengere maatregelen. De horeca maar een paar uur open, sporten alleen overdag, theaters die alles weer moeten afzeggen. Allemaal sectoren waar vrijwel geen besmettingen zijn moeten dicht. En sinds de laatste persconferentie moet alles wat niet essentieel is sluiten. Winkels, sportscholen, kappers. Alles. Behalve Schiphol. Daar waar duizenden mensen dagelijks bij elkaar zijn, door elkaar lopen en zelfs onbelemmerd mogen winkelen. Is dat dan essentieel? Snappie het nog? Vanuit alle windstreken komt iedereen gewoon het land in, besmet of niet. De nieuwe varianten mogen zich van daaruit probleemloos door Nederland verspreiden. Nederland wil graag met alles voorop lopen, nou dat lukt hiermee wel. De scholieren hebben allemaal een week eerder vakantie. De kleinkinderen mogen niet meer op oma en opa passen. Iedereen in de eigen bubbel. Vraag me af hoeveel mensen zich hier werkelijk aan houden.

Het is vandaag 2e kerstdag van 2021, ik weet al wat het wordt, lekker wandelen in de heldere vrieskou. Heeft iedereen de kerstviering op TV-Oost gezien? Vanuit de Martinuskerk in Markelo kwam de uitzending met als titel: Het mirakel van Maarkel.  Mirakels veel voorbereiding met licht en geluid, uren van opnames. Maar het resultaat mag er zijn. Prachtige beelden met de drone boven een verlichte kerk. Het orgel was door de lampen die erop stonden schitterend. Mooi stukje promotie voor Markelo. Stel je voor hoe mirakels mooi dat was geweest met een bomvolle kerk.

Helaas moest de mirakels mooie Maarkelse kwiz  die voor woensdag op het programma stond ook weer afgezegd worden. Hopelijk volgend jaar beter.

 Deze week wordt Nikki 18 jaar. Het 2e jaar dat er bijna niemand op de verjaardag mag komen. In bepaalde kringen worden gewoon nog grote feesten georganiseerd. Ik denk dat we, om het toch iets te vieren, er ook maar een klein Amaliaatje van maken.

Het wordt straks Oudejaarsdag van 2021, ik zie het nu al voor me, dat wordt weer een saaie meuk. Want Den Haag heeft gezegd: vandaag doen we geen vuurwerk, omdat het o zo slecht is voor mens, dier en milieu.

Gelukkig mag carbid schieten wel, een traditie die in Markelo heel goed in ere wordt gehouden. Maar dat mag niet zonder de aanwezigheid van een BOCK. Een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Misschien handig om die persoon ook meteen de BOB te laten zijn. En alles wordt dan weer gecontroleerd door een BOA. Snappie?

Met een klein groepje van 2 personen mag je een borrel drinken, grotere groepen zijn verboden.

Maar we hadden het hele jaar al zo ons best gedaan. En tot nu toe vrijwel zonder resultaat. Iedereen is toe aan een stuk gezelligheid. Oudjaarsnacht met de buurt bij elkaar om samen het nieuwe jaar in te luiden. Elkaar het beste te wensen.

Maar we zetten door. Er komen betere tijden. We moeten er met z’n allen gewoon het beste van maken en genieten van de gezelligheid in kleine kring. Het zijn immers vaak de kleine geluksmomenten die het meeste waard zijn.

Prettige feestdagen,

Rinus