onsProat: Kerst

Terwijl de leden van kick out zwarte piet na een middagje Volendam de laatste restjes oliebollen en eierschalen van hun gezicht poetsen, de kalkoen dit jaar heeft besloten er alles aan te doen om niet zijn streefgewicht te behalen en de bijna overwerkte pakketbezorger Youssef opnieuw aan een vreselijk drukke werkdag met honderden pakketjes begint naderen we alweer bijna het einde van het jaar.

Afgelopen maandagmiddag stond ik net als vele anderen op een winderig kerstbomen perceel in een rij met vele mensen die van deze kerst opnieuw een onvergetelijke proberen te maken. Smalle top, brede top, dikke buik, dunne buik, verzorgd, slordig, groot, klein, mooi, lelijk, van alles is aanwezig.

Een eindje verderop staan de kerstbomen.

Wat opvalt is dat ondanks de snijdende wind die op elke hoek van het kerstbomen perceel stevig waait de inflatie er geheel moeiteloos lijkt te zijn neergedwarreld. Bij sommige boompjes sta ik even stil en vraag mezelf af of de prijs inclusief versiering, lampjes een setje lichtmetalen velgen of een bankstel naar keuze is maar niets is minder waar. Ondanks grote prijzen voor kleine boompjes vinden de fluweelzachte nordmannen gretig aftrek en al snel spoeden tientallen overvolle auto’s zich huiswaarts. Thuis aangekomen verandert de warme aanwezigheid van het kapitaalsintensieve boompje al snel de aanblik van menig woonkamer en bereiden we ons voor op een aantal gezellige dagen. Als tip raad ik u aan om aanstaande kerstavond eens te starten met ‘Kroamschudd’n in Mariaparochie’ van onze held Herman Finkers, dit tovert geheid een lach op uw gezicht en dat is voor zo ver ik weet een hele gezonde start voor een fantastische kerst.

Prettige zondag,

Christiaan Mensink