onsProat: Licht en donker

Begin december kijken we al voorzichtig over de schutting richting het nieuwe jaar. Toch is de laatste maand van het jaar ook de tijd om terug te kijken. Wat er is gebeurd waarvan we blij werden of wat hadden we achteraf anders gedaan? Bovenal denken we aan diegene die we missen in onze familie, vriendenkring of buurt.

Kort geleden ging verdrietig nieuws door Markelo. Een prachtige jonge vrouw plots uit het leven weggerukt. Ze woonde nog niet zolang met haar familie in Markelo maar stond midden in het leven van onze gemeenschap. Troost en medeleven is wat we de diep in rouw gedompelde familie en vriendenkring kunnen bieden…

Vandaag is het Sinterklaas. Bij velen zullen Sint en Piet een bezoekje brengen of een cadeautje achter laten. Een gezellig feest voor jong en oud. Het paard van Sinterklaas kan op stal blijven staan als hij samen met de kerstman gaat carpoolen in de arrenslee. De kerstman komt namelijk steeds vaker op bezoek!

Mooi toch dat deze twee elkaar hebben gevonden. En samen de gezelligheid met ons delen in deze decembermaand! Daar kunnen veel mensen nog wat van leren. Niet elkaar de maat nemen maar samen optrekken als maatjes!

De 10 geboden kennen we al. We hebben er sindsdien een flink aantal verboden bij gekregen! Gij zult geen vuurwerk afsteken is er eentje! Jammer voor diegene die zich daarop verheugd hebben. Een geluk voor diegenen die er toch al een hekel aan hadden.

Inwoners van de grote steden hebben overigens al genoeg vuurwerk gezien. Korte lontjes zorgen voor onverwacht knalwerk. Rellen rond coronamaatregelen blijken de boosdoener. Toch wordt het daadwerkelijke vuurwerk veroorzaakt door criminelen die verdeeldheid willen zaaien. En zo hun slag willen slaan.

Mijn maag draait om als ik hoor hoe zorgpersoneel, brandweer, politie en andere dienstverleners worden belaagd door relschoppers. En dan te bedenken dat deze dienstverleners er ook voor hen zijn! We kunnen het geluid niet vaak genoeg laten horen dat verreweg het grootste deel van de samenleving jullie steunt en dankbaar is!

We geven steeds meer geld uit aan het bestrijden van criminaliteit, bewaken van mensen en gebouwen. Daardoor zijn we flink op weg het paard achter de wagen te spannen. Een oplossing om het tij te keren? Misschien beginnen met wat hogere straffen en geen tolerantie. En vooral samen optrekken hierin en het geweld een halt toeroepen.

Alleen zo kan ons land het ‘land van duizend meningen’ blijven! Ons land telt 8 miljoen huishoudens. Kerstlampjes die branden in een groot deel van deze huishoudens, en dat zijn er heel veel, zie ik symbolisch als stilprotest tegen al die donkere gedachten. Het is te hopen dat deze criminelen zelf ook het licht nog eens gaan zien!

Verlichting geeft sfeer; langs daken, ramen, bomen, of een arrenslee in de tuin met een verlicht hert ervoor.

Wij hebben een aantal herten in de wei. Waarvan eentje zichzelf laatst wankelend en struikelend over z’n eigen poten door de wei begaf.

Hoewel er geen alcoholtest is gedaan, bestaat het vermoeden dat de oorzaak drankmisbruik is geweest! Na het eten van een flink maaltje peren en appels zijn deze waarschijnlijk gaan gisten en omgezet in alcohol! Deze herkauwer was dronken! Na een aantal dagen ging het al weer wat beter. De tong was inmiddels weer binnenboord en de ogen weer normaal open. Veelvuldig bij de waterbak werd letterlijk de noa dös geblust! Nuchter rent het hert nu weer door de wei. Hij heeft het licht weer gezien!

Hoe donkerder de dagen in december worden, des te eerder wordt het kleinste lichtpuntje opgemerkt…..

En de dagen daarna? Die worden elke dag vanzelf weer lichter!

Mooie zondag,

Johan