onsProat: Doktersadvies

Na een zaterdag op de bank te hebben doorgebracht met pijnlijke gewrichten rond de schouders, stelde mijn gezin die zondag daarop het ultimatum: “Je belt morgen naar de dokter of anders doe wij het voor jou!” Ik probeerde nog een uitweg te zoeken dat het al wat beter ging. Echter het hielp niet….

Maandagmorgen zei een vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn: Wat kan ik voor u doen? Na uitleg kon ik een afspraak maken voor een tijdstip op diezelfde dag. Er was nog een gaatje in de agenda vrij dat opgevuld kon worden.

In de wachtkamer zaten bekenden die ook wel verlegen waren om een praatje. Het: “Meneer Vruwink komt u maar” ging daardoor sneller dan gedacht!

Eenmaal binnen omschreef ik mijn klachten als volgt: ik denk aan kou dokter. Ze zei nog net niet: “Zooo! Ben jij ook al dokter?” Wel liet ze zich tijdens het gesprekje ontvallen: “Gestuurd door je vrouw Johan?” “Nee.. nee…hoor” gaf ik als reactie. Met daaraan toegevoegd op zachte toon: “Ze waren het overigens wel met me eens dat ik belde voor een afspraak….”

Na een aantal vragen volgden een paar onderzoekjes. Het resultaat was dat ik iets aan m’n houding zou moeten doen. En dan doel ik op het rechterop zitten en staan! Verder lijkt alles wel in orde! “Mooi! Ga ik doen” zei ik nog. “Bedankt dokter!”

Het consult was echter nog niet voorbij. “Ben je bekend met Mensendieck?” was de volgende vraag. Voorzichtig zei ik dat ik daar wel eens van gehoord had. Maar daarmee hield het ook wel op.

Een paar dagen later lag ik spartelend op de grond in de behandelkamer allerlei oefeningen te doen! Eerlijk is eerlijk, het heeft mij prima geholpen. Met als resultaat na een aantal weken: klachtenvrij! Helemaal kaarsrecht zal het niet meer worden zei de aardige therapeute. Mocht er toch nog verandering optreden waardoor het slechter gaat, kom dan maar terug.

De medische wetenschap heeft mij prima geholpen! Ik was niet alleen van de klachten af, maar heb ook nog iets geleerd. Soms eens wat meer luisteren en niet gelijk denken overal verstand van te hebben! Laat vooral diegenen die er voor geleerd hebben hun werk doen. Alleen daarvan worden we al beter!

Hetzelfde geldt ook voor andere problemen die vragen om een oplossing. Aangeven hoe het in de landbouw moet zonder zelf met de poten in de klei te hebben gestaan? Een mooi voorbeeld hoe men denkt ook hier verstand van te hebben.

Soms zitten we niet ongevraagd op een mening te wachten. Blaten zonder onderbouwing voegt namelijk niet veel toe. Het leidt af en is een voedingsbron voor verdeeldheid! Dit geldt natuurlijk voor heel veel onderwerpen die vragen om een oplossing.

Afgelopen vrijdag heb ik ook maar even de griepprik gehaald. Waarom? Omdat ik wil voorkomen dat ik ziek word. De mogelijkheid is er, ik maak er graag gebruik van! Of ik ook echt geen griep krijg? Dat kan ik niet voorspellen. Volgend voorjaar weten we meer!

Dokter Deen of The Good Docter zijn populaire doktersseries. Die het wel en wee in de medische wereld naspelen. Alles uit de duim gezogen, gebaseerd op verhalen waarvan men benieuwd is hoe ze aflopen. Daardoor blijft iedereen kijken.

Tegenwoordig lijkt het wel of alle inwoners uit Nederland meedoen in een doktersserie! De camera is gericht op hoofdrolspelers die we dagelijks op elke tv-zender zien. Daarbij komen ook nog eens tal van mensen in beeld met een bijrolletje. Hoe aparter de uitspraak hoe meer media-aandacht!

Het beste medicijn hiervoor: “Erger je niet maar verwonder je slechts!”

Geniet gewoon van wat nu is. Mooie momenten zijn als kleine cadeautjes: geef ze weg of pak er zelf eentje uit!

Een advies waarvoor geen dokter nodig is maar dat wel genezend werkt!

Mooie zondag,

Johan