onsProat: Hart voor elkaar

Het lijkt erop dat mensen steeds minder van elkaar verdragen kunnen. Ze hebben een kort lontje. En sommige mensen hebben helemaal geen lontje. Die zijn meteen aangebrand. Gaan schelden, tieren, slaan, of nog erger. Mensen zijn keihard tegen elkaar. Nu zal dat in Markelo nog wel meevallen maar ook hier verhard de maatschappij. Het is vaak zo dat we onszelf op de eerste plaats zetten en daarna pas aan een ander denken. Vroeger had je de noaberschop. Dan hielp je elkaar zoveel mogelijk. Nu is het veel meer ieder voor zich. In rouw en trouw komen de noabers af en toe nog wel in beeld maar daar blijft het helaas vaak bij. Er zijn zelfs straten, vooral in de grote steden, waar de mensen hun eigen buren niet eens kennen. Dat is toch niet voor te stellen.

In Herike-Elsen zijn deze week de herhalingscursussen voor de AED weer gestart. In andere buurten is dit ook al gebeurd of zal dat binnenkort weer opgepakt worden. Het is mooi dat de mensen hart voor elkaar hebben en elk jaar weer de cursus volgen. Meer dan 100 vrijwilligers telt onze buurt, allemaal oproepbaar voor een reanimatie. Het bijzondere is dat in alle buurtschappen van Markelo een werkgroep of bestuur actief is om de cursussen te regelen en te zorgen voor voldoende apparatuur. Dit is organisatorisch en financieel steeds weer een flinke uitdaging. Het inplannen van alle cursisten is een gigantische puzzel, dit wordt door iedereen onderschat. Ik wil dan ook een oproep doen aan de cursisten: wanneer de vraag komt om je weer aan te melden voor zo’n avond, doe dit dan ook. Voorkomt heel wat stress bij de planner. Is dus ook beter voor zijn of haar hart.

Het vreemde is dat in het dorp veel minder vrijwilligers zijn dan in de buurtschappen en dat ook niet alle apparatuur die er hangt 24 uur per dag toegankelijk is. Dit geldt niet alleen voor Markelo maar voor vrijwel alle kernen van De Hof. Daar is dus nog een flinke slag te slaan. Veel mensen hebben via hun werk al een BHV-cursus gedaan maar hebben zich niet aangemeld. Dan krijg je dus ook geen oproep. Dus schrijf je asjeblieft in zodat het netwerk zo dicht mogelijk wordt.

Volgende maand hebben we ook weer een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Veel jeugd uit de buurt meldt zich aan om het reanimeren te leren. Geweldig dat ze dit oppakken, ook al zal het doen van een reanimatie veel impact hebben. Het is absoluut een heftige ervaring. Dat mogen we nooit onderschatten. En helaas heeft het ook maar in ongeveer 25 procent van de situaties effect. Omdat het al te lang geduurd heeft of omdat het hart teveel beschadigd is. Maar toch, niets doen is altijd erger. Je moet er toch niet aan denken dat je partner, vader of kind iets overkomt en je weet niet hoe te handelen. Of dat je niet aangemeld bent bij Hartslag.Nu terwijl de buurvrouw een hartstilstand krijgt. Op dat moment had je wellicht het verschil kunnen maken, als….

Wees dus niet hard voor elkaar maar heb hart voor elkaar dan houden we het met de leefbaarheid in Markelo hartstikke mooi voor mekaar.

Prettig weekend,

Rinus