onsProat: Expeditie Robinson

Expeditie Robinson is al enkele weken aan de gang, ik wilde er de vorige keer al over schrijven maar ik kon niet om die fantastische veekeuring heen… dus dan maar deze keer!

Toen het voor het eerst op tv kwam, was ik gelijk in de ban van het programma en wilde er graag aan meedoen! Mijn toenmalige vriend vond dat geen goed plan dus heb ik het maar vooruit geschoven. Ik weet nog toen ik weer op mijzelf woonde en met mijn nieuwe buurtjes de Expeditie aan het kijken was, ik de oproep voor nieuwe kandidaten voorbij zag komen! Toen ik thuis was ben ik gelijk achter de pc gedoken en mijn aanmeldingsbrief geschreven, 2 foto’s erbij gedaan en in mijn pyjama (met overjas natuurlijk!) naar de brievenbus ben gelopen en “weg wassie!”

Mijn beste vriendin was toen recentelijk overleden aan kanker (binnen 6 weken) en deed mij des te meer realiseren dat het leven zomaar over kan zijn en dat je vooral dingen moet doen die je leuk vindt en het leven moet leiden wat JOUW gelukkig maakt! Ook wilde ik wel weten hoe ik zou reageren als ik moest overleven in de natuur! Zoals, slapen in de regen!

Ik was best wel wat luxe gewend, zeker bij de KLM waar alles voor je wordt geregeld als je moet vliegen.. hotel..strand.. eten en drinken, ga zo maar door. Maar ook in mijn privé leven had/heb ik het aardig voor elkaar! Dus wat gebeurd er met je, als alles van je wordt ontnomen en je eerst je eigen vuur moet maken als je wilt eten??!! Daar wilde ik wel achter zien te komen, vandaar dat ik mij had aangemeld.

Toen ik door de schriftelijke selectie was gekomen moest ik naar België voor de kandidatendag. Daar had ik gesprekken met de programmamakers/kandidatenbegeleidsters en later op de dag met Ernst-Paul Hasselbach (toenmalige presentator, die helaas is overleden tijdens opnames van een ander programma) en ook nog met een psycholoog. Daarna was er ook nog een dag met fysieke proeven, zo moest je een aantal baantjes zwemmen en werd je medisch gekeurd.
Ik weet nog dat ik op de snelweg reed en ik een telefoontje kreeg van de programmaleidster met de mededeling dat ik 1 van de kandidaten was voor 2004 … ik gilde het uit!!

Op Schiphol mochten we geen contact hebben met de andere kandidaten en zaten wij verspreid over het hele vliegtuig, op weg naar Maleisië! We zijn toen in een hotel gestopt aan het strand en moesten de volgende dag naar een receptie, op een boot, van het ministerie van landbouw. Toen wij allemaal, mooi aangekleed, aan het feest vieren waren op de boot, zagen wij Ernst-Paul aan boord stappen en we wisten dat er iets ging gebeuren! (Er wordt niet van te voren verteld wanneer de expeditie gaat beginnen) En ja hoor.. er werd verteld dat achter de rots, waar het schip voor lag, er een kooi stond waarin we moesten klimmen. We sprongen allemaal van de boot en zwommen als gekken naar de kooi! De laatste bij de kooi, kon als eerste naar huis!
Laat dat nu MIJ zijn..whoehahaha..!! Ik werd afgevoerd met een bootje maar Ernst-Paul kwam met het voorstel om in het geheim door te gaan… en het 3e kamp was geboren in de mangrove!! Nu had ik een aantal survival boeken gelezen maar had het mangrove gedeelte overgeslagen.. tja, ach die kom je daar toch niet tegen..??!! JA DUS..!! Het is er altijd vochtig, ongedierte, vele wortels, benauwt.. ga zo maar door! Er stond wel een plateau om te overleven maar voor de rest moest je het maar uitzoeken! Ik kreeg er mensen bij, die uit het spel waren gestemd, dus niet altijd de leuksten.. Kortom het was een mega ervaring, die ik nooit zal vergeten! Ik ben er zelf uitgestapt nadat mijn lichaam op was en ik ontstekingen kreeg! Maar heb wel 20 dagen in de mangrove overleefd! En werd daarna ook de Mangrove Koningin genoemd en mede daarom (denk ik) werd ik, door het publiek gekozen, om mee te doen aan de Strijd der Titanen in 2006 op de Filipijnen.
In dit seizoen kwamen allemaal oud-kandidaten bij elkaar, die door het publiek waren uitgekozen om wat voor een reden dan ook. Tijdens dit seizoen werd ik in aflevering 3 eruit gestemd ivm mijn zwakke knie! Al weet je dat het een spel is maar als je eruit wordt gestemd voelt dat toch als een persoonlijke aanval, dat is zooo raar! Al helemaal als je door je “maatje” van de Mangrove een stem krijgt. Het is moeilijk om dit dan te scheiden, heel bizar!

Hoe raar het is om jezelf terug te zien op tv en al het commentaar aan te horen van je mede kandidaten maar ook op social media.. iedereen heeft een mening over je terwijl ze je niet eens persoonlijk kennen! Dat was wel even wennen en niet altijd even makkelijk.. maar ik heb er ook van genoten hoor..
De ervaring om dit te mogen meemaken en van dichtbij te zien hoe een programma in elkaar wordt gezet, dat neemt niemand meer van mij af! “Bekendheid” mogen ze, voor mij, in hun zak steken!

Enne..: NEE! Je krijgt geen eten van het programma, alleen water! NEE! Je wordt niet geholpen met bouwen! NEE! Je hebt geen hele crew om je heen, alleen een cameraman en een geluidsman en nachts een bewaker! NEE! Je krijgt geen dekens voor de koude nachten!

Maar ik zou het zo weer over doen!

Geniet van jullie zondag!

Ernestine – De Mangrove koningin 😜