Heemkunde maakt 18e-eeuwse akten leesbaar

Het was een klus van ruim 3 jaar om de ruim 6.000 aktes van het oud-rechterlijk archief Kedingen te transcriberen. Dankzij het vele werk van de vrijwilligers van de Stichting Heemkunde Markelo zijn deze akten inmiddels in te zien op de website shm.nl. Het gaat hierbij om aktes die te maken hebben met de koop of verkoop van onroerend goed, testamenten, hypotheken, familie- en maagscheidingen, momberstellingen en van het register 50e penning (een overdrachtsbelasting) over de periode van 1704 tot 1811. De Stichting Heemkunde Markelo heeft alleen de akten van de latere gemeente Markelo leesbaar gemaakt, dit zijn de akten van de buurtschappen Markelo, Stokkum, Herike, Elsen en Kerspel-Goor.

Vanaf 1811 werd de registratie van akten overgenomen door notarissen, die daarvoor voornamelijk in steden actief waren. In 1811 kwamen door wettelijke maatregelen ook notarissen in kleinere plaatsen. Markelo kreeg in 1811 niet direct een eigen notaris. Uit archieven van de Stichting Heemkunde Markelo blijkt dat men Markelo akten liet opmaken door notarissen in Goor, Rijssen, Lochem of Deventer. Burgemeester Götte ondernam in 1818 pogingen om dit notariële gat in de Markelose markt te gaan exploiteren. Die plannen werden echter afgeblazen toen hij tot burgemeester van Goor werd benoemd. Pieter Ludovicus Bosch werd in 1888 de eerste notaris in Markelo. Hij ging wonen ten huize van molenaar van Dam aan de Stationsstraat, waar hij ook kantoor hield. Na zijn overlijden in 1904 werd hij opgevolgd door Harm Willem Teesselink.