Boeiende lezing Dolf Ruesink

Het bleek een gouden greep van Ouderen Vereniging Markelo te zijn om Dolf Ruesink, oud-journalist van Tubantia uit te nodigen om een presentatie te geven bij De Haverkamp. ‘Bewaar de herinnering’ was een toepasselijk onderwerp voor de deze themamiddag. De zaal van De Haverkamp was donderdagmiddag goed gevuld. Ruesink nam de ouderen mee in zijn verhaal in de volgorde van de jaren 50 en 60 en vertelde over zijn jeugdjaren, peuter- en provo-tijd.

Het gezin had het niet al te breed, vader werkte overdag in de metaalfabriek, terwijl hij daar ’s avonds nog schoonmaakdiensten draaide, met hulp van zijn vier zoons. Om zelf te zorgen voor de inwendige mens hadden ze een groentetuin voor de verbouw van eigen aardappels, bieten, bonen en wortelen. Ook zorgde men zelf voor vlees, van eigen varkens en kippen. Omdat er nog geen viezer en koelkast was, ging alles in de weckfles of zoutvat. De benodigde kruidenierswaren, van de Coop, de Spar of Vege, werden via ‘het winkelboekje’, besteld en later bezorgd. Ook de slager en de groenteboer kwam aan huis. Supermarkten waren er immers nog niet. Speelgoed kopen voor de kinderen was te duur, het werd door vader zelf gemaakt van hout. Auto’s, karren en de hoepel e.d. Er werd later gespeeld met hoedje wip, pim pam pet en dobbelspelletjes. Onder andere Friese doorlopers en kinderfietsjes gingen van oudere broers over naar de jongere. Bij het bezoek aan een speeltuin of vogelparadijs kreeg men wel eens een ijsje. Er werd gezwommen in een plaatselijke beek want een zwembad was er nog niet. Dolf Ruesink had vele oude attributen, zoals muziekdoosje, schaatsen en kinderleesplezier zoals Donald Duck’s meegenomen. In de ‘provo-tijd’ hadden de jongens, volgens moeder veel te lang haar en werden ze teruggestuurd naar de kapper. Omdat de disco’s er ook niet waren, daarna men zelf plaatjes op de platenspeler of bandrecorder.

Na de presentatie was er nog een geheugen opfrissing. Er werd nog een kwis gehouden, met als hoofdprijs een oude beschuitbus met inhoud, deze werd gewonnen door onze voorzitter Gerda Vedders-Vasters. Ter afsluiting van de middag verzorgde Ben Lansink het muzikale gedeelte met het zingen van oude liedjes. Het bestuur is erg enthousiast over deze themamiddag mede doordat ze veel nieuwe leden mochten verwelkomen. Bent u ook geintresseerd in het programma van de Ouderen Vereniging Markelo? De eerstvolgende bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 4 november om 14.00 uur bij Anholtskamp. Deze middag staat de halfjaarlijkse ledenvergadering op de agenda met als toegift, ook voor aspirant-leden, een gezellige bingo.