Bijzondere laatste werkweken Ria Morsink

Na bijna 48 jaar neemt Ria Morsink-Veldhuis vandaag afscheid van haar werk als kraamverzorgster. Op aanraden van haar moeder begon ze 23 november 1973 bij Kraamcentrum Hengelo. Deze maand bereikt Ria haar AOW-gerechtigde leeftijd. Afscheid nemen van het beroep dat ze altijd met enthousiasme heeft uitgevoerd vindt ze niet gemakkelijk, toch heeft ze haar laatste werkweken mogen werken in 3 gezinnen met dezelfde overeenkomsten. Bij elk van deze gezinnen stond Ria ruim 30 jaar geleden ook al aan de wieg bij één van de ouders, is het familie en is het het eerste kind in het gezin. “Heel bijzonder dat ik op deze manier mijn loopbaan bij Dominique, Loes en Huub mag afsluiten”, vertrouwt Ria ons vol trots toe.

Het werk als kraamverzorgende is volgens Ria in de afgelopen jaren flink veranderd. Waar de kraamverzorgster 48 jaar geleden meer onderdeel was van het gezin, is het werk nu meer op de zorg voor moeder en kind gericht en minder op de huishoudelijke taken. Naast haar werk als kraamverzorgende heeft Ria zich ook ingezet voor andere kraamverzorgenden. Zo is Ria jarenlang lid geweest van de ondernemingsraad van haar werkgever en maakt ze tot op heden onderdeel uit van de brancheadviesraad Kraamzorg van de FNV. Hier heeft ze mede aan de basis gestaan van de huidige cao voor de kraamzorg.

Haar werk als kraamverzorgde bracht soms ook lastige momenten met zich mee. Ria: “Helaas zijn er ook probleemgezinnen en heb ik de laatste jaren vaker te maken met een ‘niet pluis’ gevoel. Een gezin kan nooit acht dagen lang verstoppertje spelen. Als er problemen zijn, komt een kraamverzorgende daar vaak als eerste achter. De kraamverzorgster is dan degene die jeugdgezondheidszorg kan inschakelen.” Een van de bijzondere momenten die Ria ook bij is gebleven is de bevalling die ze zonder verloskundige heeft begeleid. “De verloskundige was naar huis gegaan en de kraamvrouw moest naar het toilet. Gelukkig heb ik haar gezegd dat ze boven naar het toilet moest want de baby bleek er al aan te komen. Alles ging heel snel en de verloskundige kwam pas na de bevalling. Toen ze binnenkwam, trilde ik van de spanning”, aldus Ria die tevreden terugkijkt op haar werk als kraamverzorgster. Helemaal afscheid nemen van haar vak doet ze niet, ze blijft volgend jaar in drukke periodes beschikbaar als oproepkracht.

Vandaag is haar laatste werkdag in Diepenheim en wordt ze door haar collega’s opgehaald bij haar laatste gezin die haar vervolgens naar huis brengen.