Briljanten bruidspaar ten Hove

Burgemeester Ellen Nauta heeft vanmorgen namens gemeente Hof van Twente een bezoek gebracht aan het 65-jarige bruidspaar Jan en Dineke ten Hove in Stokkum. Hiermee hield zij zich aan de afspraak die ze vijf jaar geleden maakte met het toen nog 60-jarige bruidspaar. “Wat fijn dat ik u weer kan komen bezoeken, die vijf jaar zijn gewoon omgevlogen”, lacht burgemeester Ellen Nauta bij binnenkomst bij het bruidspaar aan de Welmersweg in Markelo.

Exact 65 jaar geleden stapte Jan en Dineke in het huwelijksbootje. Jan verhuisde daarmee uit Diepenheim naar Stokkum en werd boer. In de beginjaren van hun huwelijk werden er 8 koeien met de hand gemolken. Dat werd uitgebreid in de jaren die volgde tot 40 koeien. De melkmachine zorgde ervoor dat Dineke het makkelijker kreeg. Het melken van de koeien was haar taak en heeft ze altijd met hart en ziel gedaan. Zelfs op de dag van de bruiloft stond ze extra vroeg op om de koeien te melken voordat ze haar trouwjurk aan trok. Naast de koeien werden er varkens gefokt op het boerenbedrijf. Met elkaar werden de schouders onder het werk binnen en buitens huis gezet. Met een trots gevoel wordt herinnerd aan Opa die bijna 104 jaar werd en tot het einde goed verzorgd werd door Dineke. “Het is geven en nemen, daarmee kom je een heel eind met elkaar”, vertelt Dineke.

In de beginjaren van hun huwelijk gingen Jan en Dineke trouw elke zondag naar de kerk in Stokkum. “Daar heb ik heel veel mensen leren kennen. Ik heb wel een goede inburgeringscursus gevolgd”, lacht Jan en vertelt dat Diepenheim nou eenmaal anders is dan Stokkum. De hechte gemeenschap in Stokkum vinden ze belangrijk en koesteren ze ook. Jan: “Vroeger hielpen we elkaar met de oogst en bijvoorbeeld met ziekte. Er waren geen voorzieningen maar het noaberschap zorgde ervoor dat je elkaar half stond. Met de komst van de loonwerkers en de bedrijfsverzorging zag je dit natuurlijk veranderen”.

’t Gebouwtje in Stokkum is een goed voorbeeld van wat een hechte gemeenschap kan bereiken samen. Jan: “Het was eerst een houten gebouwtje dat we mochten ophalen in Markelo en naast de school werd geplaatst”. Inmiddels is met veel vrijwilligers de bouw van het huidige ’t Gebouwtje tot stand gekomen. Nog steeds worden hier jaarlijks de toneelvoorstellingen opgevoerd. Jan heeft zich erg ingezet voor het toneel in Stokkum. Met het vertalen en herschrijven van bestaande toneelstukken heeft hij heel wat uren ingevuld. Samen met Dineke regelde hij jarenlang de kaartverkoop. Ook in die tijd werden de koeien extra vroeg gemolken zodat Jan en Dineke op tijd klaar waren om ’s morgens de eerste telefoontjes voordat mensen naar het werk vertrokken, te kunnen beantwoorden. “Met twee telefoons in de aanslag waren veel van de voorstellingen dan ook in no-time uitverkocht”, vertellen Jan en Dineke lachend. “Stokkum heeft ons heel veel gegeven; het heeft ons veel sociale contacten ook buiten Stokkum opgeleverd. Het enige wat we te kort zijn gekomen in die jaren, is slaap”, lacht Jan.

Jan vertelt dat een dik compliment voor Dineke is weggelegd. “Ik was misschien vroeger weleens wat te vaak van huis maar dat kon omdat Dineke thuis alles goed regelde. Mijn zondagse pak lag altijd op tijd klaar zodat ik ook snel weg kon”. Dineke reageert: “Als je iets goed wilt doen kost dat nou eenmaal tijd”. Tegenwoordig hebben ze de bestuurstaken voor verschillende verenigingen stil gelegd. Ze gaan trouw naar de ouderenmiddagen die KOMIOK organiseert in ’t Gebouwtje. “We vinden het belangrijk om binding te hebben en te houden met Stokkum”. Dineke vertelt dat ze gistermiddag genoten hebben van een hele fijne middag met de buurt. Een groot feest hebben ze vijf jaar geleden gehouden. Ditmaal wilde Dineke graag de buurt bij elkaar hebben: “Er zijn veel nieuwe mensen in de buurt komen wonen en door corona hebben we eigenlijk nog geen feestjes gehad met elkaar. Dat wilde ik nu met ons briljanten huwelijk wel graag doen en Jan vond het meteen een heel goed idee”. Ook hiermee proberen Jan en Dineke de saamhorigheid in de buurt te behouden. “Verbinden en saamhorigheid blijven we nou eenmaal een warm hart toedragen. Net als aan het klimaat moet je ook hard werken aan het menselijke klimaat”, aldus het 65-jarig bruidspaar.

De tuin hebben we kleiner gemaakt en de fuchsiatuin hebben we voor publiek gesloten omdat het ons te veel werd”, vertelt Dineke. Toch is de liefhebberij voor de prachtige planten nog rijkelijk aanwezig gezien de vele planten op het erf. Alles staat er keurig bij en bloeit rijkelijk.  In kleine kring hebben ze vanmiddag opnieuw bij De Haverkamp hun briljanten huwelijksdag gevierd. Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn natuurlijk van de partij. “We genieten hier enorm van en hopen dat ons nog wat jaren worden gegeven.