onsProat: Licht

Zo langzamerhand gaan we de herfst in. De dagen worden korter, het wordt vroeg donker. Tijd om wat licht in de duisternis te brengen. Dat gebeurt over een paar weken met de boerderijverlichting. Een prachtige reclame voor ons mooie dorpje. Elke 2 jaar gaat deze door een ander deel van Markelo zodat je iedere 6 jaar aan bod komt. Een langgerekt lint van auto’s trekt als een soort van lichtsnoer over de route. Het is goed dat de boerderijen weer eens in een positief licht komen. Niet alleen de huizen en boerderijen worden mooi verlicht, andere objecten komen ook aan bod. Zo was de vorige keer de televisietoren een geweldige blikvanger. Ongetwijfeld zullen er dit jaar ook weer verassende dingen te zien zijn. De organisatie is al lange tijd druk bezig om alles tot in de puntjes te regelen.

Er zijn mensen die zeggen, ik zet een paar lampen op mijn huis en klaar. Soms zelfs zo dat je verblind wordt als je er langs rijdt. Anderen maken er een heel werk van en gaan heel precies kijken hoe de lampen moeten staan zodat alles perfect uitgelicht is. Het ligt er maar net aan hoe je het invult. Maar ook of je een beetje gunstig op de route ligt.

Het mooiste vind ik de versieringen die door verschillende buurten worden gemaakt. Niet alleen om wat er neergezet wordt maar vooral ook de aanloop ernaartoe. Weken zijn ze daar al mee bezig; timmeren, schilderen en klussen tot laat in de avond. En na de tijd een lekkere borrel drinken met de buurt, de boerderijverlichting zorgt voor saamhorigheid. Toen de route een paar jaar geleden bij ons langs kwam werd er zelfs overdag aan gewerkt. Een paar personen die pensioen hadden vonden het geweldig om in de middag bij mekaar te komen om te klussen. Kop koffie erbij en aan de slag. Een prima dagbesteding. En eerlijk gezegd was het maar goed dat het zo fanatiek ingevuld werd door de pensionado’s want anders werd het zeker niet zo’n succes. Want iedereen is druk en heeft niet altijd zin om er van alles bij te doen in de avond.

Bij Dieka is het licht ook weer aan. De jeugd kan eindelijk weer stappen op zaterdagavond. Wel met de nodige regels maar ach, je moet er wat voor over hebben. Het grote verschil is dat het grote licht nu al om 12 uur aan gaat want de horeca moet om middernacht sluiten. Waar de jeugd tot 2 jaar geleden eerst ging indrinken in de keet of bij iemand thuis is het nu andersom. Ze gaan eerst naar Dieka en dan uitdrinken in de keet. Dit alles om besmetting te voorkomen. Snapt u het nog? In dat licht bezien wordt het er volgens mij weinig anders van. De jeugd wil toch gewoon bij elkaar zijn. En ze zijn echt niet eerder thuis. Ook al zijn de meesten om 12 uur al wel lichtelijk licht in hun hoofd, er is vast nog wel ergens een afterparty. Bij onze meiden gaat dat ook zo, gaan nooit als eerste naar huis. Hebben ze niet van een vreemde. Stel je voor dat je al om 1 uur thuis bent, dat is ook nog jammer van je tijd. Sommigen zitten gewoon net zo lang na dat het weer licht wordt. Groot voordeel is dat de verlichting van de fiets het dan ook niet hoeft te doen.

Het lijkt erop dat ze in politiek Den Haag ook het licht hebben gezien. Na maanden van ruzie maken gaan ze nu onderhandelen. Ik weet niet welk helder licht ervoor gezorgd heeft dat er nu met dezelfde groep verder gepraat wordt, maar er gebeurd eindelijk wat. Misschien hebben we dan voor kerst toch nog een nieuw kabinet. Als ze mekaar het licht in de ogen gunnen tenminste.

Prettig weekend

Rinus