onsProat: Markelo op z’n best

Allereerst…is het jullie ook opgevallen dat Markelo bijna ONKRUID vrij is geworden??!! Alles ziet er weer mooi en schoon uit! Dat doet een mens toch goed? Is het niet beter om het wat vaker te doen zodat ook de toeristen er van kunnen genieten??!! We willen toch dat Markelo mooi en onkruidvrij op de kaart blijft staan..?! Ik geniet er in ieder geval van, tijdens mijn wandelingen en wil de mensen, via deze weg, heel erg bedanken voor de moeite (al worden jullie ervoor betaald) jullie zijn toppers!
Zo kan ik ook genieten van de maisvelden, wat zijn ze allemaal hoog!! Het is zo een prachtig gezicht als je er tussen loopt, wat kan je je dan klein voelen! Ik houd ervan! En dan ook hier en daar de veldbloemen die nog hun kop opsteken.. wat een kleurrijk geheel is het toch!

En eindelijk was het dan zover… ik kon een keer een koe keuring meemaken! Wat een spektakel was het voor een Westerling (al voel ik mij steeds Maarkelse..)!! Hahaha.. Ik keek mijn ogen uit! Wat zijn de koeien groooot van dichtbij!
Allereerst stond ik bij de kalfjes te kijken, die zo schattig waren, die in de ring werden geleid door kindertjes (de jongste was pas 3!) om gejureerd te worden. Sanne Opdam (kleindochter van een vriendin van mij) gaf mij heel wijs wat achtergrond info over hoe je het beste kunt lopen en dat je een band met het kalfje moet opbouwen om samen goed te lopen en waar de jury op let. Zelf deed ze ook mee met haar kalfje en hoort vanmiddag of ze een prijs heeft gewonnen! Het was ook wel lachen als een kalfje helemaal blij en springend door het weiland crosste maar niet zo leuk voor de kindjes natuurlijk!

Wat heel indrukwekkend was, waren de vaarzen! Als ik het allemaal goed heb onthouden zijn dat de koeien die al 1x hebben gekalfd en rond 1 jaar zijn.. Wat mij opviel was dat er maar weinig zwarte…uhh…getinte koeien waren maar veel meer bruine koeien en ze waren allemaal zoooo schoon! Er liepen veel mannen rond de koeien die hun poep opvingen in een bakkie en daarna netjes de kont van de koe afveegde met een nat lappie… whoehahahaha! Boer Henk was er maar druk mee! Boer Henk vertelde mij ook dat de koeien tegenwoordig gefokt werden om geen hoorns meer te hebben. Ik vroeg namelijk wat dat ‘alpino-petje’ bovenop hun hoofd was?! Ohhh…Ernestine…hoe blond kun je zijn..?! Maar idd, je ziet haast geen koeien meer met hoorns en dat is omdat ze dan elkaar niet kunnen bezeren en ook de boer niet! Gohhhh….?!

En dan die volle uiers!!! Niet te geloven! Ik heb nog nooit zoveel mannen, met zoveel liefde, ‘borsten’ zien schoonmaken! En dan worden de koeien hierop ook nog gekeurd: of ze hoog genoeg hangen en breed genoeg zijn, wel of geen aders… ga maar door!
Stal Pinkert was met aardig wat koeien gekomen en zagen er stuk voor stuk prachtig uit! Al moet ik zeggen dat alle koeien, voor mij dan, er super uit zagen! Mooie tekeningen, liefdevolle ogen maar ik kijk natuurlijk met hele andere ogen..

Ben weer wat ‘wijzer’ geworden en heb ontzettend genoten!
En ALWEER een bevestiging dat het een hele goede beslissing was om naar Markelo te verhuizen!

Heb een fijne Zondag!
MMMMHOEEEEEEEE!!!!🐄

Ernestine