Rogge van de Noordachteresch goedgekeurd

De afgelopen zomer was het weer volop genieten op en rondom de akker op de Noordachteresch in Markelo. De rogge en gerst stonden er prachtig bij en langs het wandelpad stonden de akkerranden weer volop te bloeien. Menigeen stapte van de fiets om even een foto te maken van de fleurige akkerranden. Ook voor de bijen en diverse vlindersoorten zijn deze bloemenranden een walhalla en komt het de biodiversiteit zeer ten goede. Inmiddels heeft de Coöperatie MarkeLokaal het graan geoogst en wordt de opbrengst verwerkt. Bijzonder dit jaar is dat het rogge-zaad ook is goedgekeurd voor zaaizaad.

Het zaad is goedgekeurd en is daardoor heel goed bruikbaar als groenbemester na de snijmais oogst. Gewonnen zaaizaad uit de eigen regio, dat past mooi in het gedachtegoed van Markelokaal om te werken aan een lokaal en circulaire aanpak.

Inmiddels zijn er met diverse agrariërs afspraken gemaakt om de rogge van de Noordachteresch te gebruiken als groenbemester, waardoor er al ruim 30 hectare op korte termijn wordt ingezaaid. Door de goede opbrengst is er ruimte voor ongeveer 60 hectare, dus er is nog ruimte voor extra deelname. Geïnteresseerde agrariërs kunnen zich aanmelden bij Teun Jan Roeterdink via telefoonnummer 06-30211252.

In de afgelopen weken worden een aantal kleine akkertjes die Coöperatie MarkeLokaal in gebruik heeft met een schijveneg bewerkt waarna ze met de ploeg worden bewerkt.