onsProat: Politieke puzzel

De Tweede Kamer debatteert over het feit dat er geen meerderheidscoalitie kan worden gevormd tussen al die verschillende partijen. De inhoudelijke verschillen zijn te groot. Hoe bijzonder is dat!

Je hebt links, rechts en het midden. Deze verschillen begrijp ik nog wel. Maar wat zijn die andere partijen dan? Nog meer links, of nog meer rechts? Eenlingen die ver weg staan van elkaar. Schreeuwen om aandacht. Een handreiking is onmogelijk!

Ons land van duizend meningen blijkt ineens te klein om een akkoord te vormen voor een aantal nieuwe regeringsjaren. Als ze zo doormodderen kan het demissionaire kabinet door tot de volgende verkiezingen zich weer aanmelden. Een versnipperd politiek klimaat.

Misschien moeten ze eens samen een puzzel gaan maken! De doos met alle stukjes midden in de vergaderzaal op de kop. Er zijn nogal wat puzzelstukjes die samen een nieuw plaatje moeten vormen! Wonen, veiligheid, onderwijs, stikstof, zorg, defensie, migratie, enz, enz.

Elk stukje op de juiste plek! Hulp vragen mag. Sterker nog, dat moet! Dan schiet het namelijk beter op. Achterhouden van stukjes of deze verstoppen is verboden. Iemand buitensluiten en zeggen dat hij maar elders moet gaan spelen helpt ook niet echt…die haakt dan af…

Misschien hebben we iemand nodig die eerst uitleg geeft over hoe je het beste een puzzel kan maken. Een gewoon, normaal mens. Zoals jouw buurman of mijn buurvrouw. Iemand die wellicht net zo snel resultaat kan behalen dan een de door wol geverfde onderhandelaar. Waar we er overigens nog voldoende van hebben. Dus we kunnen nog een tijdje door!

Toch vind ik het soms ook wel wat ingewikkeld. Een oordeel geven zonder alle feiten te kennen is wel makkelijk. Wanneer je betrokken bent bij de materie blijkt het al een stuk lastiger. Toch moeten we kiezen.

De keuzes die we zelf dagelijks maken vormen ook een puzzel. Kiezen wat bij je past. Tevreden zijn is het toverwoord. Mijn vader zegt altijd: “de prijs is niet alles bepalend of je ergens tevreden mee bent”. Goedkoop of duur maakt niet het verschil. Tevreden zijn met je keuze is het enige dat telt.

Nederland is een lapjesdeken. Als je van bovenaf kijkt zie je de verschillende kleuren die ons land maken tot wat het is. Steden, dorpen, water, groen en gras en gekleurde bollenvelden maken de puzzel van Nederland compleet.
Sommige politieke partijen willen bepaalde puzzelstukjes uit deze lapjesdeken laten verdwijnen. Niet zo handig. Door het ontbreken van stukjes ontstaan gaten die we niet willen!

Dure puzzels zijn er ook! Alleen de stikstofpuzzel is al berekend op 30 miljard euro! Waar nodig wordt de landbouw geëxtensiveerd. Een duur woord dat betekent: meer grond voor minder vee. Een goedkopere variant kost de helft. Die is met name gericht op de vermindering van de uitstoot, door veestapels op te kopen. Niet onbelangrijk is dat alle scenario’s door onzekerheid zijn omgeven. Dit door, onder andere, wat er gebeurt met de stikstofuitstoot in het buitenland.

Moeten we dan maar niks doen? Goed nadenken en slim meedoen! Alle stukjes op z’n plaats laten vallen voor het beste resultaat! We puzzelen graag mee, delen onze mening en laten van ons horen. Gewoon omdat we zo in elkaar zitten. En daar is niks mis mee!

Wie heeft er tijd om politiek Den Haag het puzzelen bij te brengen?

Mooie zondag,

Johan