onsProat: Respect

Het laatste weekend van augustus is het normaal gesproken een enorme drukte in Markelo. Dat was vorige week iets minder maar dankzij de initiatieven van de verschillende horecazaken was het toch bijzonder gezellig in het dorp. Respect voor de manier waarop alles tot stand is gekomen. Van jong tot oud heeft zich volgens mij prima vermaakt. Wij hadden kaarten voor het frühshoppen op zondagmorgen bij De Kroon. Een top artiest uit Albergen deed het heel goed. Muziek was er van een geweldige band uit Goor. En tot slot stond er een tekst voorlezende cabaretier  uit Diepenheim die de show probeerde te stelen. Op zondagmorgen vermaak uit Goor en Diepenheim? Is er dan helemaal niets meer heilig? Dat is net zoiets als een Twente supporter die voor Heracles juicht. Als een Amsterdammer die in Rotterdam gaat wonen. Als een GroenLinks stemmer die in een vliegtuig stapt. Dat kan niet. Dat past niet.

De zondagmorgen wordt al vele jaren ingevuld door artiesten uit Markelo. Met muziek en cabaret. En dat gaat de ene keer wat beter dan de andere keer maar deze mensen staan er wel ieder jaar. Heel Markelo is een jaar lang bezig geweest met rare, domme, bijzondere en leuke acties. Om maar in het frühshoppen benoemd te worden. En dan krijg je nu een artiest die niet eens de tekst kent. Respectloos naar je publiek. Als beloning kreeg hij ook weinig respect terug en werd er al vrij snel druk gepraat in plaats van geluisterd. En hij krijgt er waarschijnlijk ook nog voor betaald. De duo’s die andere jaren optraden deden het puur voor de lol, als hobby. Er hebben zo in de loop der jaren toch al wel befaamde namen gestaan. De Krüder en Borghoes, Mark en Niek, Alexander en Rudi en al die anderen, te veel om op te noemen. Volgend jaar hopelijk gewoon weer in een volle tent, met vermaak uit ons eigen kleine dorpje. Waar onze zondagmorgen-traditie een sterke band smeedt.

Onze verdere kroegentocht langs de Smit, de Haverkamp en Toornsmit was tot in de late uurtjes heel geslaagd. Maar opnieuw bleek dat een hele dag bier drinken wel wat meer training vooraf vraagt. Of het heeft met leeftijd te maken, ook heel goed mogelijk. Ik was zo dom geweest om de maandag niet vrij te nemen dus de fitheid was die morgen eerst ook ver te zoeken. Ik was vast niet de enige.

In Zandvoort vindt dit weekend een gigantisch evenement plaats. Geweldig dat dit weer kan. Nederland staat weer op de kaart in de Formule 1. Eerst al door de knappe prestaties van Max, nu ook door het organiseren van deze race. Duizenden race liefhebbers hebben geprobeerd een kaartje te bemachtigen om op het circuit aanwezig te mogen zijn. Bij de Formule 1 werden artiesten ook gevraagd om voor nop op te gaan treden. Terecht dat ze dat geweigerd hebben. Om als sluitpost op de begroting van een mega groot geldverslindend evenement te staan. Ik begrijp best dat de inkomsten daar ook minder zijn maar om dat dan over de rug van een ander op te lossen, dat verdiend weinig respect.

 Bijna zou het hele evenement niet doorgaan omdat er nog een rechtszaak werd aangespannen vanwege de natuurschade. Gelukkig lukte dat natuurlijk niet. Als argument werd door de rechter benoemd dat de financiële schade voor de organisatie zwaarder weegt dan de natuurschade. Dat biedt perspectief voor verschillende andere sectoren, waar de financiële schade nog vele malen groter is. Ben benieuwd wat de rechter dan zegt. Want er zal toch niet met twee maten gemeten worden in ons democratische landje? Daar zou ik namelijk weinig respect voor hebben.

Prettig weekend,

Rinus