onsProat: An’t wark!

Of je nu werkt in de zorg, schilder of bouwvakker bent, in de horeca, of waar dan ook, overal is een tekort aan personeel! Zelfs het grondpersoneel bij Schiphol, dat normaal met beide benen op de grond staat, is gevlogen! Piloten helpen met het inladen van de koffers, om op tijd te kunnen vertrekken.

Ik vraag me af wat al die mensen zijn gaan doen? Ik weet natuurlijk wel dat er heel veel virologen zijn bijgekomen die allemaal denken verstand te hebben van vaccineren en het virus! En veel voetbalcoaches die dé opstelling kennen om het Nederlandse elftal te laten winnen! Maar toch…

Ik heb geleerd voor tuinman. Van de kleinste bloem tot de grootste boom heb ik de Latijnse namen geleerd. Op de tuinbouwschool leerden we ook dat onkruid niet bestaat. Daar denken heel veel mensen trouwens anders over!

Waar we vorig jaar elk sprietje dat uit de grond kwam koesterden, kunnen we het nu wel de grond inkijken! De stoom komt ons uit de oren bij het zien van die vele gewassen op niet gewenste plekken! De schoffel hangt nog niet aan de muur of de eerste sprieten kiemen al weer! As hoar op ’n hoond’ staan onze perkjes en moestuinen vol met ongewenste begroeiing.

Toch is, meer dan normaal, menig tuintje netjes bijgehouden. Met dank aan de coronatuinders! Waarschijnlijk één van de nieuwe woorden die kans maakt woord van het jaar 2021 te worden. Zelf vind ik coronabuikje wel een mooi woord! Velen doen hun best om hier weer vanaf te komen! Bij een flink aantal verdwijnt dit trouwens na 9 maanden vanzelf!

Wie wil werken voor z’n geld heeft nu volop kansen. Waar de werkgever vroeger nog wel eens kritisch was en je stevig aan de tand werd gevoeld over je opleiding en werkervaring, is nu de vraag wanneer je kunt komen! Figuurlijk ligt de rode loper al uit!

Zelfs als je 100 bent kun je nog een nieuw beroep kiezen! Mevrouw Beltman uit Stokkum, beter bekend als Mina Leafank, is het bewijs. In het boek ‘Nieuwe eeuwelingen’ geeft ze een openhartig interview over haar levensloop. Een mooi bewijs dat je nooit te oud bent om eens wat anders te gaan doen!

100 jaren is ons lang niet allemaal gegeven. Mensen dicht om ons heen, van wie we nog lang geen afscheid hadden willen nemen en die we missen, zijn ook de aflopen periode weer het verdrietige bewijs hiervan.

We leven niet om te werken, maar werken om te leven! Of we met onze handen productie maken of staren naar de computer met onze handen in het haar… In alle gevallen moet je het koppie er goed bijhouden! Het verschil in loon zou daarom kleiner moeten zijn. Een tekening, een plan of ontwerp is niets zonder uitvoerder. En iemand in de uitvoering kan niet zonder plan!

Vroeger was bij je geboorte je levensweg vaak al uitgestippeld. De slagerszoon werd meestal slager, ook al was deze vegetarisch! De boerenzoon ging werken op het land en in de stal, ook al was het een persoon voor in de stad.

Nu kiezen we zelf. Soms niet te lang op dezelfde plek. Kennelijk zijn we bang om vast te roesten! Hoewel we zonder ijzer in ons lijf worden geboren, denk ik dat ik wel stukjes ijzer in mij heb! Bij veel gelegenheden blijf ik als een magneet plakken tot de laatste vertrekt of de deuren sluiten! Met een beetje geluk gaan alle deuren op 1 november eindelijk weer open!

Wie dit jaar nog wel iets harder mag werken is de zon. Ik hoop dat deze een keer door z’n vrije dagen heen is! En de komende maanden nog volop aan het werk gaat!

Of is deze ook van baan veranderd…

Mooie zondag,

Johan