Demonstraties Eungs Schöppe in trek

Bezoekers genoten vanmiddag bij Museumboerderij Eungs Schöppe van de demonstraties van oude ambachten. In de zomerperiode worden elke donderdagmiddag verschillende oude ambachten gedemonstreerd vanaf 13.30 tot 16.30 uur.  Vrijwilligers gekleed in authentieke kleding, demonstreerden vanmiddag de wijze waarop het vlas vroeger in Markelo werd bewerkt. Wanneer het vlas gedroogd was totdat het goed bros was, werd het gewas gebraakt. De houtachtige delen van het vlas werden op deze manier verwijderd. Door het vlas vervolgens te hekelen was het gewas klaar om tot een fijn draadje te worden gesponnen. Bezoekers keken vanmiddag belangstellend toe en stelden vragen die met veel enthousiasme werden beantwoord.

Dookroll’n en ‘Chique de la la’
In Museumboerderij Eungs Schöppe werd het ‘dookroll’n’ gedemonstreerd. Het linnen werd secuur gerold om daarna een plekje te krijgen in het kabinet, exact zoals dat vroeger ook plaatsvond. De tentoonstelling Çhique de la la’ is deze zomerperiode ook nog te bekijken. Kostuums, japonnen en accessoires afkomstig uit de eigen collectie van het museum, vormen de kern van deze expositie. Het geheel is speciaal voor de expositie aangevuld met kleding die Markeloërs beschikbaar hebben gesteld maar ook van kasteel Verwolde en het Weldam.

Vlasspinners gezocht
Voor het spinnen van het vlas worden momenteel vrijwilligers gezocht die dit ambacht willen demonstreren op donderdagmiddag. Heeft u vragen, wilt u meer informatie of wilt u zich hiervoor aanmelden dan kunt u contact opnemen met Willemien Woestenenk.

Vlasoogst naast Kaasplein
Op een klein stukje grond, gelegen tussen Museumboerderij Eungs Schöppe en De Kaasfabriek Markelo wordt evenals vorig jaar vlas verbouwd. Op de agenda van museumboerderij Eungs Schöppe, staat het demonstreren van de vlas-oogst gepland op donderdagmiddag 19 augustus. De vrijwilligers van Eungs Schöppe, uiteraard in authentieke kleding, starten die middag rond 13.30 uur met het oogsten van het vlas.