Heemkunde zoekt informatie oud-KNIL-militairen

De Stichting Heemkunde Markelo is op zoek naar informatie van Markelose soldaten die naar Nederlands-Indië zijn geweest. Waar het archief in de Martinushof veel informatie over de Tweede Wereldoorlog bevat, is de informatie van Markelose jongemannen die als vrijwilliger of als dienstplichtige – veelal tussen 1945 en 1949 – in Nederlands-Indië verbleven beperkt. Men roept Markeloërs op om eens onder in lades te kijken naar ansichtkaarten, brieven, foto’s of souvenirs en deze informatie te delen met het archief van de Stichting Heemkunde Markelo.

“Een namenlijst is bij ons (gedeeltelijk) bekend, van een aantal foto’s hebben we een kopie, maar amper verdere informatie”, aldus Anton Vedders van de Stichting Heemkunde Markelo. Het gaat vooral om het vastleggen en archiveren, men als discreet en zonder het verbinden van morele of politieke conclusies met de informatie omgaan.

Naast beperkte informatie over Nederlands-Indië is er in de archieven van de Stichting Heemkunde Markelo geheel geen informatie bekend over de schermutselingen in destijds Nederlands-Nieuw Guinea. In 1962 werd het overgedragen aan Indonesië. Het is bij de Stichting Heemkunde Markelo niet bekend of hier ook Markeloërs onder de duizenden dienstplichtingen waren. Mocht iemand hierover iets bekend zijn, dan zou de Stichting Heemkunde Markelo dat graag willen weten.

Informatie kan worden gedeeld in de Martinushof, maar de vrijwilligers komen ook graag langs om informatie op te halen. Hiervoor kan men contact opnemen per mail of via de website van de Stichting Heemkunde Markelo.