onsProat: Rente

Geen hond die het lust! Ook horen we vaak dat geld niet gelukkig maakt. Toch hebben we het dagelijks nodig. Niet voor onszelf maar omdat anderen het van ons willen hebben!

Er zijn mensen die geld over hebben en dit naar de bank brengen om te sparen. Er zijn ook mensen die geld nodig hebben, zij willen juist lenen van de bank. Voor het geleende geld moet worden betaald en voor het geld dat wordt gespaard ontvang je rente. Het verschil in rente is winst voor de bank!

Dagobert Duck van Europa, de Europese Centrale Bank, gooit echter roet in het eten! Banken betalen momenteel 0,50% rente over hun geld aan de ECB. Daarom keren banken zelf ook lagere spaarrentes uit of moet je soms zelfs van je gespaarde geld al betalen! De reden hiervoor is het stimuleren van de economie.

Het gevolg daarvan laat zich raden. Daarvoor hoef je geen econoom te zijn! Je gespaarde geld brengt niets op en het geld dat je leent kost weinig. Dus wordt er veel geld uitgegeven! Zo ontstaat er schaarste en wordt alles duurder! Met een mooi woord heet dit investeren!

Waar is de tijd gebleven dat sparen werd gestimuleerd? Zo rond de herfstvakantie was altijd de spaarweek. En of je nu veel of weinig meebracht je kreeg altijd iets leuks van de bank mee naar huis.

Beleggen blijkt in trek. Of dure aankopen doen die waardevast zijn zoals onroerend goed, goud en kunst. Ook het investeren in whisky en wijn is populair. Je mag raden waar mijn voorkeur naar uit gaat!

Afgelopen week ben ik samen met mijn dochter een dag naar Amsterdam geweest. Om 8.30 uur stonden we midden op de Dam! Behalve een paar duiven die af en aanvlogen was er nog niemand te bekennen. Tijdens een bezoekje aan het Rijksmuseum hebben we ons vergaapt aan de schilderkunst. De mooiste schilderijen, zoals de Nachtwacht en het Melkmeisje, bewonderd! Met als gevolg dat ze beiden nu bij ons thuis aan de muur hangen! Ook hebben we geïnvesteerd in wijn….een paar glazen dan!

Deze dag heeft zoveel rente opgebracht, dat wordt door geen enkele bank uitgekeerd! Soms moet je ook gewoon investeren in jezelf.

De bloemenzee in Amsterdam voor Peter R. de Vries, om te hopen op herstel, is verder gegroeid: nu van verdriet…. Ik denk ook aan de ouders van Tanja Groen. Hartverscheurend was hun verhaal bij omroep Max. Waarom ze op televisie gaan laat zich raden. Deze laatste strohalm grepen ze vast. Na 27 jaren vol onzekerheid (om gek van te worden!) hopen zij op een wonder. Hun laatste hoop is dat iemand zich na al die jaren toch laat verleiden tot spreken voor één miljoen aan tipgeld.

Het zou de rente van het leven voor deze lieve mensen zijn, als de spoorloze verdwijning van hun dochter Tanja toch nog tot een oplossing komt. Hoe naar dan ook! Je gunt deze mensen dat zij alsnog op een goede manier afscheid kunnen nemen van hun dochter.

We hebben geen regen gehad in Amsterdam. Hoe anders was dit in het zuiden van Nederland! De droogte is allang vergeten. De zorgen zijn nu: het tegenhouden van water! Zandzakken voor de deur om binnenstromend water te weren! Het waterpeil stijgt! Zo zal het rentepeil vroeg of laat ook weer gaan stijgen. Soms is het lastig om je hoofd figuurlijk boven water te houden. Of soms letterlijk, zoals afgelopen dagen in Limburg en elders in Europa, om te overleven!

Laat Dagobert Duck maar zwemmen in zijn geld. Zolang ik iedereen kan betalen en af en toe kan investeren in een dagje weg, of een avondje eten en drinken met mijn familie of vrienden ben ik rijk.

Mooie herinneringen maken is als het bijschrijven van rente. Het is kosteloos en toch goud waard!

Een hogere winst dan bij elkaar gespaarde mooie momenten kun je niet krijgen!

Mooie zondag,

Johan