onsProat: Schaamte

Dinsdagavond werd er een aanslag gepleegd op Peter R de Vries. In hartje Amsterdam werd hij op straat neergeschoten toen hij naar zijn auto liep. Hoe is het mogelijk dat zoiets in Nederland gebeurd. Blijkbaar zijn we in dit land niet bij machte de criminelen de baas te kunnen. Op zo’n moment schaam ik me voor ons land. Dat we niet overal veilig over straat kunnen. Ik prijs me gelukkig dat ik in Markelo woon, waar dat nog wel kan. Al weet je het natuurlijk nooit, er lopen meer gekken los dan dat er vast zitten. Het is goed om te zien hoeveel mensen er meeleven met het slachtoffer en zijn familie en dat er een bloemenzee wordt neergelegd op de plaats waar het gebeurde.

Wat is de oorzaak van dit geweld. Wordt er te weinig en te licht gestraft? Mijn opa zou gezegd hebben: ze mut een bes moal kleppe hebb’n. Maar de politie durft al bijna niet meer in te grijpen, bang dat het op beeld wordt vastgelegd en dat ze zelf gestraft worden voor hun goede werk. Om je voor te schamen dat dit in Nederland er zo aan toe gaat. De criminaliteit is machtig. Niet alleen gewelddadige criminaliteit, vergeet ook zeker niet de zogenaamde witte-boorden criminaliteit. Zo kwam deze week naar buiten dat in een onderzoeksrapport van de GGD bewust de naam van Tata Steel eruit is gehaald. Om je kapot te schamen. We hebben daar een paar weken geleden gefietst en je wilt niet weten wat er allemaal uit die gigantische schoorstenen de lucht in wordt geblazen. Daar kan de hele Nederlandse landbouw jaren over doen om zoveel te vervuilen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat veel van deze vervuilende industrie hun milieuvergunning niet eens voor elkaar heeft. Schaamteloos wordt daar overheen gestapt.

Het was dan ook niet vreemd dat de Nederlandse boeren deze week weer de weg op MOESTEN. Ook vanuit Markelo gingen weer velen op pad om hun ongenoegen te laten horen. En zeer logisch! Was tot voor kort voetbal volksport nummer 1, tegenwoordig is dat boertje pesten. Als je de laatste tijd geen rapport hebt uitgebracht dat alles wat in Nederland fout gaat door de boeren komt, nou dan tel je niet meer mee. Voor de uitspraak: minder Marokkanen, wordt je veroordeeld. Terecht hoor. Voor de uitspraak: minder boeren, krijg je applaus. Wat een land.

Is het dan allemaal negatief wat in het nieuws komt? Nou daar leek het zeker niet op. Vorige week zaterdag vloog er een vliegtuigje over Markelo met de tekst dat het mooiste feest van het jaar eind augustus door zou gaan. Positieve berichten natuurlijk. Wat kunnen we in Markelo trots zijn dat een groep vrijwilligers in een paar weken tijd zoveel op poten wilde zetten. Want het moet toch allemaal maar even gebeuren. Denk alleen al aan de vergunning. Je wilt niet weten hoeveel er ingevuld moet worden in zo’n aanvraag en aan welke regeltjes je allemaal moet voldoen. De verschillende commissies waren druk bezig om allen hun eigen onderdeel zo goed mogelijk in te vullen. Totdat de coronacijfers ineens weer helemaal naar boven schoten en er weer een persconferentie aangekondigd werd. Dan weet je dat het foute boel is. Gisteren kwam het bericht dat er toch een streep door moet. Ook voor Markelo geldt helaas: al is het Dorpsfeest nog zo snel, corona achterhaalt het wel. Het bestuur heeft zijn best gedaan en de juiste beslissing genomen. En daar, hoeft niemand zich voor te schamen.

Prettig weekend,

Rinus