onsProat: Dieren en natuur

Is het jullie ook opgevallen dat het onkruid en gras, langs de straten, een slag in de rondte groeit?!
Mij wel! Zeker als ik met Shiva, Markelo weer aan het bekijken ben, zie ik zoveel onkruid en hoge grassen, dat ik Shiva soms bijna niet meer kan zien lopen.
Ik kan mij niet herinneren dat dit de afgelopen jaren ook zo was? Of heb ik het mis?
En dan heb ik het niet over de mooie akkerbloemen, die je trouwens ook steeds meer op verschillende plekken ziet groeien.. die vind ik wel schattig! Maar langs de stoepranden en gewoon op de straten schiet het onkruid de pan uit! Is het niet zo dat de gemeente, met zo’n karretje, dit schoon hoort te maken? Of moeten wij dat zelf doen? Maar ook in de bossen worden de wandelpaadjes steeds smaller en moet je slalom deskundige zijn, wil je niet in de stekels komen vast te zitten!

Soms zie ik dat er een reepje is gemaaid terwijl en nog een stuk daar achter ligt wat gewoon nog wildgroei is. En dan heb ik het nog niet eens over de mega hoge brandnetels die in de sloten gewoon doorgroeien… Nu weet ik wel een recept voor een brandneteltaart… maar met deze hoeveelheid kan ik heel Markelo voorzien een een taart… hmmm..??!
Hoe komt dit nu? Weet iemand dat misschien? het ziet er ook zo onverzorgd uit.. Ik vind het zonde van de omgeving en van het straat aanzicht! Maar misschien moet ik een beetje geduld hebben en komt het gemeentekarretje binnenkort langs en is alles weer geknipt en geschoren!!

Maar wat mij echt veel pijn doet is dierenleed! Mijn ‘dieren-hart’ brak toen ik in het nieuws las dat er een hond in het water was gegooid met zijn poten vastgebonden! Wie haalt zo iets in zijn hoofd? Een dier waar je voor gezorgd hebt, die jou altijd trouw is geweest, waar je een band mee hebt opgebouwd en je dan vervolgens gewoon weggegooid in het water??!! Waar heb je dan je verstand en je gevoel? Ben je dan nog wel een waardig mens?! Hoeveel honden zijn er wel niet gekocht en uit het asiel gehaald in de Coronatijd omdat mensen meer tijd om handen hadden en je mocht immers lekker naar buiten met de hond. Er was bijna geen hond meer te krijgen… maar nu de Coronatijd bijna ten einde loopt zie je de asiels weer vollopen! Ik begrijp dit niet!

Heb je dan geen band opgebouwd met dat dier? Doe je je kinderen ook weer weg, als ze je in de pubertijd te vervelend worden of je krijgt de baan van je leven aangeboden en je geen tijd meer hebt voor je kinderen??
Lees ik in de krant dat een inbreker eerst gaat inbreken in een huis, vervolgens effe een paar baantjes gaat zwemmen in het binnen zwembad van dit huis en dan ook nog even een paar parkieten doodtrapt, voor de lol..!!!??? Wat zijn dit voor een mensen die op deze wereld leven?
Er zijn ook mensen die baby chimpansees in huis nemen, die natuurlijk illegaal zijn gekocht! Vaak wordt de moeder doodgeschoten en de baby’s weggerukt van hun moeder waardoor de baby’s al een trauma van overhouden en dan worden ze ook nog aan een zware ketting vastgemaakt (die veel zwaarder zijn dan zijzelf). Ik heb met tranen in mijn ogen naar deze docu gekeken en kon mijn ogen niet geloven!

Ook werden/worden deze dieren gebruikt voor allerlei testen die wij niet op de mens willen uitproberen!
Maar dieren hebben ook gevoel, een hart, bloed en een ziel! Hoe kunnen wij dit hun aan doen? Dieren kennen ook verdriet, geluk en liefde en ervaren dit ook, net als mensen, al kunnen we dit misschien niet altijd direct bewijzen!

We zeggen vaak : wees lief voor je medemens! Maar laten we ook lief en begripvol zijn voor de dieren en de natuur, al spreken ze niet onze taal! Als je je in ze verdiept, VOEL je wat ze jou willen vertellen!

Maak er een mooie zondag van, in de natuur met je dier!
En bedenk: De wereld is niet alleen van de mensheid!

Ernestine