onsProat: Pluspunten

In de voortuin stond geen enkel sprietje onkruid en tussen de klinkers op het erf werd elk mierennest geëlimineerd met kookvocht afkomstig uit een loeihete pan van het fornuis.

Slakken in de groentetuin werden verwijderd en rupsen in de boerenkool werden vakkundig opgepikt door een leger koolmezen, die de winterdag op hun beurt weer profiteerde van oma’s zelfgemaakte vetbollen. Oma gooide niet graag iets weg, en zag zelfs in de meest aftandse poetslap een tweede leven. Bijna alles had een kringloop en er werd niets verspilt.

Oma wat eten we vandaag? Het was de vraag waarop ze elke dag van de week een passend antwoord had. In haar royaal bemeste groentetuin met enorme bonenstokken en percelen aardappels zo groot als een fatsoenlijke parkeerplaats groeide bijna in elk van de 4 seizoenen wel iets dat gegeten kon worden. Appelmoes in september, bonen in de eerste week van juli en bij de juiste omstandigheden elke week een verse krop sla vol met zand. De supermarkt heeft aan oma nooit veel verdiend want het meeste kwam uit eigen tuin of was van eigen koe of varken. Het was ouderwets, arbeidsintensief en naar mijn weten ook lang niet altijd even lekker maar duurzaam was het wel.

De grootste pluspunten van haar groentetuin ontdekten we meestal pas in de 2e of 3e week van juni, want dan waren er nieuwe aardappels en die werden geserveerd met dikke jus, een beetje mosterd, bloemkool en een goed stuk rundvlees. Afgelopen week kocht ik mezelf een grote zak vol nieuwe aardappels en begon te schrappen en moest met dat kenmerkende geluid denken aan mijn oma. Punten scoren is iets dat in haar tijd ook al bestond en het kan op vele manieren. De stand van de punten kan fluctueren van min naar plus of andersom. De kunst is in balans te blijven en gelukkig kan dit op vele manieren. Uit eigen ervaring kan ik u aanraden om tijdens dit EK eens lekker te koken voor vrienden, familie of kennissen en daarna een wedstrijd te kijken. Wat die avond dan de eindstand dan ook moge zijn u eindigt vast en zeker met hele dikke pluspunten!

Prettige zondag,

Christiaan Mensink