Registreer je trekker dit jaar nog

Vanaf 1 januari 2021 moeten landbouwvoertuigen die harder rijden dan 25 kilometer per uur of na 31 december 2020 in gebruik zijn genomen voorzien zijn van een kenteken. Voor bestaande landbouwvoertuigen geldt vanaf 1 januari 2022 een registratieplicht om de weg op te mogen, ook als er niet harder dan 25 kilometer per uur wordt gereden. Met zo’n registratie kan vervolgens een kentekenplaat worden aangevraagd. Gert Borghuis van Borghuis Landschapsadvies ondersteunt eigenaren van een landbouwvoertuig met deze registratie en adviseert om het voertuig dit jaar nog te registeren. “Wanneer je een bestaand landbouwvoertuig na 2021 wilt registreren, moet deze eerst wel worden gekeurd door de RDW. Om keuring te voorkomen is het dus zaak om al je bestaande landbouwvoertuig in 2021 te registreren. De kosten van zo’n keuring zijn ongeveer 200 euro”, aldus Borghuis.

Het gaat bij de registratie om voertuigen die zijn bedoeld voor het trekken, duwen, dragen en in beweging brengen van verwisselbare uitrustingsstukken en voor het trekken van aanhangwagens. Trekkers die niet op de openbare weg komen of een maximale constructiesnelheid hebben van minder dan 6 kilometer per uur zijn vrijgesteld van registratie.