onsProat: ‘Eigen haard is goud waard’

Stop de ingrediënten thuiswerken, lage rentes en relatief goedkope huizenprijzen in het oosten in een pan, vermeng dat met weinig aanbod, laat het even sudderen, voeg de protesten tegen nieuwbouw en makelaars die hun eigen huis verkopen toe en het resultaat is simpel; Eigen haard is goud waard.

Met een vleugje Corona en een sausje op basis van spaarcenten en complete verstandsverbijstering wordt bovenstaand recept regelmatig geserveerd en is het een hardloper in de hedendaagse keuken van de huizenmarkt. Aanschuiven aan deze tafel waar het gerecht regelmatig met jaarsalarissen wordt overboden, lijkt kapitaalvernietiging en wachten op andere tijden compleet uitzichtloos.

Maar wat moet je, je bent jong, hebt een kop vol plannen en wil graag verstandig met je geld om gaan. Hoe maak je dan je keuze ? Is het op basis van gevoel of op basis van verstand?

Keuzestress, ik had er eigenlijk nooit last van maar nu ik er zo over nadenk, misschien ineens toch wel. Tot op heden hielp de formule kan ik het betalen/heb ik het nodig altijd prima, maar bij de aanschaf van een huis weet ik het zo net nog niet. Mijn gevoel zegt dat ze te duur zijn en mijn verstand vindt dat we zo gauw mogelijk moeten beginnen aan het aflossen van een hypotheek, maar ik twijfel tussen beiden.

Misschien is het alsnog een goed idee dat we half Markelo vol poten met enorme windmolens, uitgerust met angstaanjagend grote wieken die slagschaduw en lawaai tot aan Rijssen, Holten, Goor en zelfs Diepenheim veroorzaken. Ik garandeer u dat de huizenprijs geheid zal gaan zakken en er geen mens meer in Markelo en haar buitengebied wil wonen, als ik alle protesten links en rechts zo hoor.

In Utrecht is het straks zo ver dat de gemiddelde MBO student zonder financiële hulp van ouders of anderen geen huis meer kan kopen en wellicht bieden windmolens ook hier een fantastische uitkomst. Dan loopt ineens half Utrecht leeg en heb ik met het opperen van dit idee zelfs een deel van de landelijke huizencrisis opgelost. Maar helaas dit is 2021. Het jaar waarin we met alles en iedereen maar rekening moeten houden. Het jaar waarin we vanwege de privacy naast kwetsbare mensen boven de 60 ook gezonde mensen boven de 60 hun vaccin laten halen zodat de kwetsbaren niet al te veel opvallen. Het jaar waarin het songfestival alleen dankzij de jurk van Chantal Janzen nog het kijken waard was. En het jaar waarin we op elke tv reclame, een gekleurd iemand zien omdat het anders te racistisch is. Nee, de grote wereld buiten dit mooie dorpje is niks voor mij. Voel me hier als een vis in het water. Dus bouw die windmolens hier ergens in de buurt en stamp dat CPO project aan de Hemmelweg uit de grond. Als je ergens op tegen bent, moet je je laten horen en heb je iets te bewijzen. Nu is het misschien ook eens tijd dat een voorstander dat doet.

Prettige zondag, 

Christiaan Mensink