onsProat: Grenzen

Wordt het dit jaar vakantie vieren in eigen land of toch de grens over? Wij hebben nog geen plannen gemaakt.

Het is me overigens vorig jaar prima bevallen om uitstapjes te maken rondom het Maarkelse Brook! En vervolgens ‘s avonds weer in m’n eigen vertrouwde nest te kruipen!

Jaren geleden ging mijn eerste vakantie in het vliegtuig richting Spanje. Op het vliegveld konden we taxfree inkopen. Dit shoppen resulteerde in een aantal goed gevulde tassen. Taxfree, dat scheelt een slok op de borrel! Zeg maar gerust dat scheelt extra borrels!

Wisten wij toen dat er beperkingen waren op deze aankopen! Eén van onze vrienden had z’n taxfree lijstje keurig afgewerkt. Met als resultaat 4 gevulde tassen. 2 in elke hand! Gele opvallende tassen met opschrift: “See, Buy, Fly”.

Bij de douane bleef dit niet onopgemerkt. We werden staande gehouden met de vraag: “Heeft u wat aan te geven?” Degene met de meeste tassen keek verontwaardigd en antwoordde zonder aarzeling stellig met “nee”! Het zal de overtuiging zijn geweest waardoor we direct konden doorlopen.

Hadden ze bij de douane de moeite genomen om in de tassen te kijken dan waren de liters sterke drank en andere goederen, waarvan de invoer beperkt is, zeker niet zonder boete de grens overgekomen! Bij een volgende reis hebben we ons keurig aan de regels gehouden. Inmiddels kennen we onze grens van taxfree inkopen!

De nieuwe Kamerleden in Den Haag zijn druk bezig elkaars grenzen te verkennen. Het hele ritueel duurt al 10 weken! Er wordt lang en veel gekakeld. Er is nog steeds geen ei gelegd om tot een nieuwe regering te komen! Het haantjesgedrag heeft ook al geresulteerd in afsplitsingen en versplintering van (nog meer) politieke partijen!

De grens van soebatten moet toch een keer zijn bereikt? Politici buitelen over elkaar heen en pleiten voor vernieuwing. Een nieuwe bestuurscultuur zou wat mij betreft simpel kunnen worden vertaald in daden: het land besturen en samen problemen oplossen! Dit lijkt me voorlopig voldoende vernieuwing!

Misschien moeten ze samen op survival gaan. Even weg van de bewoonde wereld, overgeleverd aan elkaar! Vooral zonder media en telefoon! De grens van de bewoonde wereld mag weer open als samenwerken is bereikt.

Dichter bij huis worden ook de grenzen opgezocht! Onze buurgemeenten maken plannen voor het plaatsen van hoge windmolens. Hiervoor verkennen ze de grens langs het buitengebied van Markelo. Kennelijk is niet alleen het gras groener bij de buren, maar waait buurmans wind ook harder!

Niet iedereen is hier even blij mee…. Ik begrijp best dat je niet overal tegen kunt zijn. Dan verandert er niets, gebeurt er niets. En worden problemen niet opgelost.

In ons kleine land is ruimte voor iedereen! En inspraak voor iedereen! Lagere windmolens? Kortere wieken? Iets verder richting het binnenland van de eigen gemeente? Overleg hierover zou het noaberschap al goed doen. Een goede buur is namelijk altijd nog beter dan een verre vriend.

De belangrijkste grens is je eigen kunnen en je eigen doen en laten. Het paspoort hiervoor heb je gekregen bij je geboorte. Deze blijft zolang je leeft geldig!

Bepaal je eigen route en reis zoveel mogelijk achter je eigen ideeën aan!

Mooie Pinksteren!

Johan