onsProat: Tijd en keuzes

We hebben steeds minder tijd om te doen wat we willen of moeten. Zowel in werk als vrije tijd worden we gedreven door deadlines en wetgeving. En vooral; we willen aan de vaak hooggespannen verwachtingen voldoen door op het juiste moment te flitsen. Daarbij maken we elkaar de kop gek. Social media verkeert in een alarmfase; je moet wel reageren op dat Facebookbericht van een bekende. Of je maakt de hele wereld deelgenoot dat je stamppot eet. Gevaarlijke situaties vanwege appen tijdens deelname aan het verkeer. Of ben jij die relaxte persoon die de keuze maakt om het web doelmatig, incidenteel en naar eigen inzicht te gebruiken?

Tijd tekort hebben is een ding van alle leeftijden. Het begint al bij de baby’s. Als beide ouders werken is het proces wassen-aankleden-ontbijten een hectisch gebeuren. Kinderen moeten immers voor het werk bij de oppas of crèche gebracht worden. En als je buiten Markelo werkt heb je kans op vertraging door file. Rijd je te hard dan is er altijd wel een flitspaal die je signaleert. Of je zit met je hoofd tegen het plafond van je auto vanwege de drempels. In Markelo nemen ze gelukkig ook tijd om drempels weer te verwijderen. Goede keuze. Zoals onlangs aan de Rijssenseweg, waar de aanwonenden ter ere van dit feit tijd hebben vrijgemaakt om er een feestje van te bouwen. Mooi!

Tegelijk met de basisschool-leeftijd (of eerder) begint de deelname aan sport. Markelo heeft veel verschillende sporten te bieden; klasse! Ik ga geen specifieke noemen want ze zijn allemaal even belangrijk en de inzet van vrijwilligers bij de sporten is bewonderenswaardig. Er wordt op hoog niveau gepresteerd. En dat kost tijd. En training. En stress rondom het avondeten in de gezinnen, stress in het weekend, als ouders moeten meerijden of begeleiden. Of je dumpt je kind bij de sport en moet binnen het uur de boodschappen doen. Als je kind het geluk heeft in een selectie terecht te komen, wordt de druk opgevoerd; meer trainen en verder rijden, dus meer tijd kwijt. Of je maakt de keuze dat je kind gewoon kind mag zijn, mag spelen, niet hoeft te presteren, en je neemt de tijd om je kind voor te lezen.

Dan naar het voortgezet onderwijs; studeren, uitgaan, bijbaantje; het vergt vaardigheid in plannen. Dat komt op latere leeftijd van pas. Neem nu de aanleg van de glasvezel; er was een planning. Bij ons aan de Winterkamperweg waren de kabels vanaf de weg getrokken en lagen in de tuin tot aan ons huis. Op dat moment werd in Diepenheim bij de aanleg ergens asbest gevonden en het gevolg was een directe stop. Bij ons, waar geen asbest is. Logica zoek. De kabels liggen al 2 weken opgerold in de sloot te wachten. Vertraging. Kost tijd. Overigens; in Goor gaat de aanleg ondertussen gewoon door.

Na het onderwijs ga je werken. Dat kan ook werken in je eigen onderneming zijn; in ons mooie Markelo zien we bijvoorbeeld veel veehouders. Wet na wet wordt gelanceerd en maakt dat hun bedrijfsvoering gehinderd wordt. Of, zoals recent; de verantwoordelijke bewindsman was niet op tijd met zijn wet, hetgeen nog grotere frustraties opleverde. Moeilijke keuzes moeten gemaakt worden en dat veroorzaakt psychische belasting. Kost het echt minder tijd als je op je computerscherm kijkt hoe het met je koe gaat?

Alle ondernemers in Markelo proberen het hoofd boven water te houden. Ze steken tijd in hun zaak, voeren verbeteringen door, proberen te bewerkstelligen dat bestedingen – en daarmee werkgelegenheid en winkels –  binnen Markelo blijven. MarkeLokaal heeft de duurzaamheidsprijs gewonnen en de Hofpas wordt ontwikkeld (ik heb toch zo’n bloedhekel aan al die pasjes in mijn portemonnee). Ik neem mijn petje af voor de creatieve inspanningen die de Markelose ondernemers leveren om hun zaak draaiend te houden. Ze bedenken ludieke acties en proberen dit steeds vaker in samenwerkingsverband te doen. Een goede afstemming daarvan heeft tijd nodig.

Wat is toch de oorzaak dat sommige ontwikkelingen zoveel tijd kosten? Het stadium dat Markeloërs in langzaam tempo moeten wennen aan nieuwe dingen zijn we inmiddels wel gepasseerd. Bijvoorbeeld Plan Mooi Markelo had een goede start. Toen we de vertragende vleermuizen achter ons hadden gelaten mocht iedereen onder gestructureerde begeleiding zijn wilde ideeën kenbaar maken. Met de belofte dat de invulling aan de som daarvan zou voldoen. We zijn nu een heel stuk verder in de tijd en op dit moment maak ik de samenvatting dat het gebouw  wind -en waterdicht gemaakt wordt. Ik heb geen idee of en hoe het daarna verder gaat. Wel weet ik dat ik mijn wijntje in de Dorpsfeesttent dit jaar kan drinken aan de voet van de oude melkfabriek. Spannend!

Tijd tekort; ook voor de ouderen in Markelo. Het is fijn dat er voor bejaarden goede voorzieningen zijn en er wordt veel voor hen georganiseerd, ook weer mede dank zij vrijwilligers. Maar: is de thuiszorg op tijd zodat ze tijdig in de Rode Kruis bus richting dag voorziening kunnen stappen? Heeft iemand tijd om de aan huis gekluisterde oudere een sociaal bezoekje te brengen? Heeft  de mantelzorger nog tijd voor zichzelf?  En het kost irritant veel tijd als je op de snelweg achter zo’n “kruipende” oudere rijdt.

Het lezen van deze column mag niet teveel tijd in beslag nemen; één ding wil ik nog uit de grond van mijn hart met jullie delen;  het is zóóóó gaaf om tijd door te brengen in Markelo; er worden onwijs veel leuke, diverse, bijzondere, sportieve, educatieve, respectabele, en vooral gezellige evenementen georganiseerd. Je komt tijd tekort om die allemaal bij te wonen. Gelukkig zijn we vrij in onze keuze.

Wees bewust van je vrijheid en neem even tijd om stil te staan bij de viering van onze Bevrijding.

Ik wens iedereen met Pasen, Koningsdag en rond 5 mei een fijne tijd! Kies lekker je eigen invulling.

Diny Ebbekink