De Moat’n welkome versterking optocht

De wagenbouwers van De Moat’n doen dit jaar voor de 2e keer mee aan de Markelose optocht. De nog zeer jeugdige Markeloers zorgen met hun enthousiasme voor nieuw elan binnen  de groep van vrije wagen bouwers en dat is gezien het aantal deelnemers in deze categorie ook hard nodig. Met het onderwerp ‘Beachparty’ gaan ze in elk geval voor spektakel zorgen in de optocht, al was dat alleen al vanwege de spectaculaire glijbaan op de wagen. De vriendengroep had eigenlijk iets met “Horror willen doen, met in hun achterhoofd het voorbeeld van de Zwarte Smit, die vorig jaar op voortreffelijke wijze ‘Mad Max’ ten tonele bracht. Maar aangezien niet iedereen van Horror hield, is daarna gekozen voor een zeer zomers thema als de ‘Beachparty’. Om de kosten van de wagen te kunnen dekken werd in eerste instantie een extra bijdrage aan de optochtcommissie gevraagd. Daarnaast hebben de jongens ook zelf de handen uit de mouwen gestoken door wat klusjes te doen om het nodige geld bij elkaar te krijgen. Zo konden de jongen o.a. worden ingehuurd om hooibalen te stapelen. Wie aanstaande zondag langs de route van de optocht staat, hoort de wagen van De Moat’n al van verre aankomen. Met de techno uitvoering van ‘Year of Summer’, en dan hebben we het nog over de rustige versie, zullen ze de gehele optocht goed te horen zijn.

Papoea’s in de Achterhoek

Wie aanstaande zondag de Markelose optocht gaat bewonderen, zal zich zeker de prachtige, eigen gemaakte kleding door de inwoners van de Achterhoek gaan herinneren. Met het onderwerp ‘Papoea-Nieuw Guinea’ wil de buurt met een grote loopgroep voor de wagen indruk gaan maken op publiek en jury. “Het onderwerp van dit jaar ligt ons veel beter als vorig jaar, toen we met ‘Marilyn Monroe’ ons eigenlijk geen raad wisten”, vertelt Ine Veltkamp. “Met een loopgroep heb je meer mogelijkheden en de Papoea’s hebben nu éénmaal een pakkend en sprekend gezicht. We zullen als Papoea’s ten strijde gaan in een stammenoorlog en we hebben daarbij geprobeerd een goed beeld te geven van de doorsnee van de bevolking.  Daarnaast hebben we een wagen gebouwd, die open is en in zijn geheel goed te volgen is voor het publiek. Dat was vorig jaar veel minder het geval”. Ook heeft de buurt zich op creatieve wijze bezig gehouden met het hoofdthema ‘Hew Aait Zo Doane’. Zonder al te veel uit de doeken te doen, het heeft te maken van de manier van communiceren. Deze week zullen de wagenbouwers uit de Achterhoek nog de nodige uren bezig zijn om op tijd klaar te zijn voor aanstaande zondag. Daarnaast zal ook met veel belangstelling de weersvoorspelling voor deze dag worden gevolgd. “Natuurlijk is het belangrijk dat we het droog houden, maar gezien de kleding van onze deelnemers zou een fijne temperatuur ons ook goed uitkomen”, besluit Ine lachend.

Biljartfinale bij De Haverkamp

De laatste acht finalespelers Ingrid Smit, Anja Sligman, Ans Eshuis, Natacha Bruneel, Wim Gossink, Han Romp, Freddy Vogel en Eddy Schuurman zullen aanstaande donderdag een gooi doen naar de titels Biljartkoning en Biljartkoningin 2017.  “Speciaal voor de finale zal weer een biljarttafel in het midden van onze feestzaal worden geplaatst zodat de finalepartijen goed gevolgd kunnen worden door de toeschouwers”, vertelt Dinant “van de Haverkamp”. Vorig jaar wist Marit Fonhof de titel Biljartkoningin voor de tweede keer op te eisen en werd Bart Schreurs Biljartkoning 2016. Beiden zullen aanwezig zijn om samen met de Biljartcommissie de finalepartijen te begeleiden en hun sjerp uiteindelijk na afloop van de avond  te kunnen overhandigen aan de Biljartkoning en -koningin 2017. (meer…)

“Dat hew nog nooit zo doane….”

“Om de bewoners van de Molenbuurt te bedanken voor hun bijdrage aan de optochtwagen werd, en dat hew nog nooit zo doane, afgelopen donderdag de allereerste inloopavond bij de loods van de Familie Relker gehouden. Buurtbewoners, genodigden en sponsoren hebben onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje kunnen nemen hoe vanaf april onder beregezellige omstandigheden fanatiek gebouwd is aan een fantastische optochtwagen”, aldus een enthousiaste Peter Holterman die zelf onderdeel uitmaakt van de Optochtcommissie van het Dorpsfeest. Met nog 6 dagen voor de boeg wordt deze week net als bij alle overige optochtwagens, de laatste hand aan de wagens gelegd. Na hun eigen woorden: “Wie bint zowat kloar en wensen iedereen een Machtig Mooi Dorpsfeest toe”, hopen we dan maar dat de Molenbuurt de werkzaamheden op tijd weet af te ronden. 

Dorpsfeestgroeten vanuit Zwitserland

Op stage gaan en dan de Dorpsfeestvlag vergeten in je bagage te doen vergt toch enige creativiteit. Maar het is gelukt gezien de bovenstaande foto. Voor haar opleiding melkveehouderij verblijft Sandra Stokreef deze zomer bij een boer in Zwitserland. Het Dorpsfeest zal zij dit jaar dan ook aan haar voorbij zien gaan maar niet zonder iedereen via Maarkelsnieuws, een machtig mooi feest toe te wensen. 

KWW: Monopoly in 3D

De wagenbouwers van KWW (Kiek’n Wat Wordt), doen dit jaar mee aan de optocht met het onderwerp ‘Monopoly’. Het best verkochte bordspel ter wereld, zal door de 25 man tellende vriendengroep in speciale ‘Maarkelse 3D’ editie worden uitgebracht. En waar dit jaar bij de vrije wagens veel voormalige deelnemers afhaakten, is de animo om te bouwen bij KWW nog steeds aanwezig. Wel heeft de groep het aantal bouwavonden teruggebracht tot twee avonden in de week. “Met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar zijn we terecht gekomen in een fase waar kinderen worden geboren, of men druk is met de aankoop of verbouw van een huis,” aldus Arjan Mombarg. “We begrijpen dus ook heel goed dat een groep als ‘De Zwarte Smid’ dit jaar, vanwege dezelfde redenen, niet gaat deelnemen, maar we vinden dit wel erg jammer”. Na de tweede plaats van vorig jaar grijpt de vriendengroep dit jaar min of meer terug naar de zeer succesvolle formule uit 2014, toen eveneens een bekend kinderspeelgoed, het onderwerp van de wagen was. Met ‘LEGO’ werd de eerste prijs bij de vrije wagens behaald en tevens won KWW de publieksprijs. “Het strakke bouwen ligt ons wel” vult Sander Klein Teeselink aan, “Al was de wagen in 2014 wel van een heel hoog niveau, waarbij de stress soms toesloeg. Het belangrijkste voor ons is nog steeds dat we enorm veel plezier met elkaar hebben. Want ondanks dat iedereen druk is, met van alles en nog wat, kunnen we ons een Dorpsfeest zonder wagenbouw niet voorstellen, we gaan dus nog wel een tijdje door”. 

Gevarieerde Maarkelse Seniorenmiddag

De editie van Dorpsfeest Markelo 2017 wordt woensdagmiddag om 14.00 uur afgetrapt bij Zalencentrum De Haverkamp met het Seniorenprogramma.  “Alle 50-plussers zijn van harte welkom om te komen genieten van een gevarieerd Maarkels programma waaraan Jan Henk Berendsen, MarkeLokaal en de Stichting Maarkels Landschap hun medewerking verlenen. De muzikale omlijsting zal deze middag worden ingevuld door De Begonia’s uit Veenendaal, een veelzijdig vrouwenkoor waaronder zelfs een dame met Markelose roots’, aldus Henk Bussink. (meer…)

Groep 8 De Zwaluw Ameland

Op dinsdagavond wordt er sinds begin juni aan de Stokkumerbroekweg gebouwd aan de optochtwagen van groep 8. Groep 8 van de Zwaluw heeft als thema ‘Ameland’ gekozen, want  “det hew aait zo doane”. De kinderen van de Zwaluw gaan in september op schoolkamp naar Ameland. Dit gaat al jarenlang zo, er zijn zelfs opa’s en oma’s van de kinderen die vroeger op de Dorpsschool zaten en ook naar Ameland zijn geweest. Marcel Snijders en Danielle Schipper hebben de ideeën uitgewerkt tot een bouwkundig ontwerp. Er zullen verschillende items van Ameland door de 49 kinderen uitgebeeld worden, maar daar willen ze nog niet teveel over verklappen. Elke week zijn er een aantal ouders, maar ook een aantal kinderen bezig met de optochtwagen. De kinderen hebben via loting allemaal een rol op of rond de wagen gekregen, waar ze zeer enthousiast over zijn. Uiteraard mogen de boot en de vuurtoren niet ontbreken. De kinderen van groep 8 doen mee met de optocht met een speciaal doel. Ze gaan de opbrengsten van de optochtwagen gebruiken om het eindfeest te financieren. De ouders hopen dat het publiek, net zoveel als de kinderen zal genieten van het virtuele uitstapje richting de Eilanden.

Dorpsfeestvlag met Weverssport in Spanje

Tijdens de  Aragon Baja rally eind juli in het Spaanse Teruel werd de Dorpsfeestvlag vastgelegd tussen alle drukte rondom het Wevers Sport team. Henk Neutenberg, oud voorzitter van de tentcommissie van het Dorpsfeest was afgereisd met het autosportteam voor een echte “doe-vakantie”. Zijn Dakar wens wist zijn vrouw Anita speciaal voor zijn vijftigste verjaardag uit te laten komen door te regelen dat Henk met het autosportteam naar Spanje kon. Het team begeleidde autosportcoureur Nicolas Fuchs tijdens deze oefenrally van 544 kilometer door het Spaanse landschap.

 

 

Herike-Elsen gaat op ruige Schotse toer

De wagenbouwers van Herike-Elsen kregen met de trekkingsavond het onderwerp ‘Europa’ en daar waren ze in de Markelose buurtschap maar mondjesmaat blij mee. Europa is groot en zeker in de combinatie met het hoofdthema: “Hew aait zo doane” vond men het behoorlijk lastig om iets te bedenken richting de optocht. Het jubileumfeest van de buurt, welke eind mei werd gehouden, bracht uiteindelijk uitkomst. Een van de straten was destijds versierd als Schotland, en met name de kleding, maakte indruk op de wagencommissie. En zo gaat Herike-Elsen dit jaar op de Schotse toer in de optocht en zal dat net als voorgaande edities weer op een spraakmakende manier gaan doen. “We hebben gekozen om Schotland op een ruige en rauwe manier neer te zetten en we denken dat we met ons eigen onderwerp: ‘The bad Piper’ weer voor een hele gave wagen gaan zorgen”, aldus Anja Krebbers van de wagencommissie. Herike-Elsen won de afgelopen twee jaar de publieksprijs, des te opmerkelijker was de 4e plaats van vorig jaar bij de vakjury. “Toch konden we ons toen wel vinden in de uitslag”, vult Margret Stoelhorst aan. “De dansgroep van de wagen ‘mr. Bean’ was spectaculair, maar de wagen zelf was niet heel erg bijzonder”. Met wederom een flink aantal nieuwe bouwers, hoopt de buurt dit jaar wel indruk te maken op de jury. “We kijken met z’n allen weer uit naar de zondag van de optocht, elk jaar weer een prachtige dag”, besluit Anja Krebbers. “Er moet nog veel gebeuren, maar het is altijd de moeite meer dan waard”.