Vogelschieten 1930

Een van de columnisten in de rubriek onsProat op Maarkelsnieuws dacht enkele weken geleden met enige weemoed aan een gezellig feestje, lekker buiten, met je voeten in het gras, biertje in de hand en uitzicht over de flank van de Markeloseberg. Dit dan opgeluisterd met de muzikale klanken van de Grösmeijers en op de achtergrond het knallen van een geweer. Het traditionele vogelschieten op het grasveld aan de Schoolstraat dat verplaatst zal worden naar het Kaasplein, zodat het één wordt met het gebeuren in de tent en de kermis. Hij vindt dit eeuwig zonde. Het is niet alleen de strijd om de titel Schutterskoning, maar het is met name de gezelligheid en de leuke sfeer aan de Schoolstraat die het vogelschieten zo bijzonder maakt.

In de Oude Toren plaatsen we vandaag een foto uit het archief van Stichting Heemkunde Markelo uit het jaar 1930. Tijdens het School-en Volksfeest in Wanninksweide was daar ook het Vogelschieten. Op de foto ziet u Schutterskoning (met bloemen) H. J. Oplaat.

Blokkade

Op de foto de blokkade op de kruising Pr. Beatrixstraat-Goorseweg

Bijna dagelijks kunnen we lezen dat organisaties, instanties, bewegingen, kritiek hebben op de landbouw in Nederland. Deze laatste laten het vaak gelaten over zich heengaan. In 1974 kwamen ze echter één keer in opstand. Niet alleen in Nederland maar de meeste landen die bij de EU waren aangesloten. Het ging toen om de omvorming van het landbouwbeleid. De landbouwers gingen met trekkers de weg op en blokkeerden de wegen, zo ook in Markelo.

Roemrijk verleden

Nu het beeld van de zuivelfabriek in Markelo voorgoed verdwenen is, zijn er nog slechts herinneringen. Niet alleen van melk ontvangen en kaasmaken. We gaan even terug naar 1966 toen de TV zenders Markelo en Goes officieel in gebruik werden genomen. Dit gebeurde namelijk in de hal van de zuivelfabriek. Toen bestond de NTS nog. 

Dorpsfeest optocht 1946 – 2006

Het Dorpsfeest is weer in aantocht. In de verschillende buurtschappen is men al weer bezig met het bouwen van een wagen voor de optocht. Markelo heeft in de loop der jaren al heel wat optochten door het dorp zien gaan. Met dank aan de Stichting Heemkunde Markelo kunnen we in de Oude Toren twee foto’s plaatsen. Bovenstaande foto is van een optocht in 1946 en onderstaande foto is zestig jaar later namelijk in 2006.  (meer…)

Fokveedag


Aanstaande donderdag 27 juli is er weer de jaarlijkse Fokveedag. Deze vindt plaats bij Herberg de Pot waar tegelijkertijd de Sint Joapiksdag wordt gehouden. De Markelose fokveedag kent al een lange traditie. In 1907 waren er al veekeuringen maar de oudste foto (hierboven) van een fokveedag die in het archief van de Heemkunde is, dateert van 1927. Jarenlang werden de fokveedagen gehouden bij De Haverkamp. Op de fokveedag in 1952 zien we de leden van de pas opgerichte Kalveropfokclub. (meer…)

Görkink

In het archief van de Stichting Heemkunde Markelo zijn veel foto’s en kaarten opgenomen met afbeeldingen van Markelo in vroeger tijden. Zo ook bovenstaande ansichtkaart. Waar eens het eeuwenoude pand van Görkink (rechts) stond, zagen we de afgelopen maand de grootste kruidentuin van Markelo ontstaan. Blijkbaar deelde men die mening en wordt het geen toeristische attractie want inmiddels is het perceel gemaaid. (meer…)

Vastigheid

Sinds de privatisering in zwang is gekomen, lopen de post, pakket- en reclamebezorgers elkaar bijna in de weg. Vroeger was dit heel anders geregeld. Men kreeg een vaste aanstelling als brievenbezorger, die was ondertekend door de secretaris generaal. Op z’n Twents gezegd:” Ie hebt vastigheid”. Op de foto Hendrik Sanderman die in 1895 een dergelijke aanstelling kreeg.
(meer…)

Schreeuwend tekort aan politieagenten

Onlangs plaatsen wij in de rubriek de Oude Toren een foto uit 1961 met daarop de toenmalige agenten. Dit naar aanleiding van een noodkreet van de Commissarissen der Koning dat er te weinig politie is op het platteland. Deze week lazen we in de krant dat de politie deze zomer criminelen moet laten lopen vanwege een schreeuwend tekort aan agenten. Alleen al in Amsterdam worden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er een dader in beeld is. De personeelstekorten bij de politie spelen in het hele land, maar nu trekken ook Amsterdam en Rotterdam aan de bel. In die steden kunnen agenten nauwelijks meer verlof krijgen.

Hoe anders was dat vroeger. Het platteland kende weinig criminelen en als je gepakt werd, waren de straffen niet mals. Vele kleine dorpen kenden dan ook maar één politieagent, zo ook Markelo. Een foto uit 1925 met daarop politieagent Arend Kamphuis, die 40 jaar dienst heeft gedaan in Markelo.

Het oole boer’n

De Maarkelmennekes zongen het indertijd al:”Het was zo aans, het oole boer’n”. De oudere generatie boeren maakte in hun leven revolutionaire ontwikkelingen mee. In een multimediaal kunt u aan de hand van verhalen, historische foto’s en filmfragmenten, indringend beelden zien van de ontwikkelingen op het platteland. Deze vindt plaats in Markelo op donderdag 6 juli om 19.30 uur aan de Worsinkweg  3.

Scoutingclub Long Tom

Het was burgemeester Yvonne Verstoep die met een wel gerichte klap met een scherpe bijl op een hakblok sloeg. Daardoor ontrolde zich een spandoek ten teken dat de blokhut van de Scoutinggroep Long Tom geopend was. Dit gebeurde op 13 september 1998 aan de Potdijk in Markelo waar de scoutinggroep een nieuw onderkomen kreeg in de verbouwde opstallen van de niet meer benutte ingang van het buitenbad van het zwembadcomplex De Vijf Heuvels. Bij deze opening merkte de burgemeester op dat de gemeente zich hier van haar beste kant had laten zien door volledige medewerking aan de verbouwing. gepaard gaande met een flinke financiële injectie. (meer…)