De Marke Kerspel Goor (1)

Foto: Havezate Olijdam

Op vrijdag 19 oktober aanstaande presenteert de Stichting Heemkunde Markelo het boek De Marke Kerspel Goor. Het zesde en laatste boek in deze reeks. De komende tijd publiceren wij enkele korte passages uit dit boek over de rijke historie van deze Marke. Het boek kan bij voorinschrijving tegen een prijs van 25 euro besteld worden via de website van de Stichting Heemkunde Markelo. Na die datum is het boek te koop bij Boekhandel Prins in Markelo, The Read Shop in Goor en Stichting Heemkunde Markelo tegen de prijs van € 27,50.

 Borgmannen
…Het verenigd college van borgmannen van Goor had een grote stem in zowel het kerkbestuur als het stadsbestuur. Ze hadden onder andere het collatierecht (het recht om de dominee en de schoolmeester te benoemen), terwijl ze in het stadsbestuur meerdere zetels bezetten. Op een borg resideerde de leenman van de bisschop, de graaf van Goor. (meer…)

Volgende maand presentatie ‘De Marke Kerspel Goor’

Op 19 oktober zal gravin van het Weldam Charlotte zu Solms-Sonnenwalde het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het boek ‘De Marke Kerspel Goor’. Het boek dat ruim 600 pagina’s telt beschrijft de geschiedenis van de voormalige marke Kerspel Goor en is het zesde boek in een reeks succesvolle uitgaven van de Stichting Heemkunde Markelo. De auteurs van het boek kwamen veel informatie op het spoor uit de archieven van landgoed Weldam. Rentmeester Jan Zandvoort gaf zijn medewerking om de archiefstukken in te zien. (meer…)

Prinses Beatrixstraat

Hier staan nog de berkenbomen die hier toen geplant zijn. Deze foto stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Deze bomen zijn in het midden van de tachtiger jaren verwijderd.

Als alles volgens planning gaat zal er in 2019 een herstructurering van de Prinses Beatrixstraat plaatsvinden. Deze straat die in de vijftiger jaren is aangelegd kampt met onder meer rioleringsproblemen. In de Oude Toren gaan we vandaag terug in de tijd met enkele oude foto’s van de Prinses Beatrixstraat. (meer…)

Fietsclubs

Fietsclubs zijn van alle tijden, al zijn het tegenwoordig meer wielrennersclubs die door de bossen over de wandelpaden racen en met een harde schreeuw de niets vermoedende wandelaars aan het schrikken maken. Hetzelfde gebeurt op de vele fietspaden die Mooi Markelo rijk is. Vroeger waren er ook al fietsclubs. Zo vonden vrijwilligers van de Stichting Heemkunde Markelo een krantenartikel uit 1905, toen er in Markelo een fietsclub was die “Leve Markelo” werd genoemd. Op de betreffende ledenvergadering werd besloten om in de zomer een fietsfeest te houden. Op het school- en volksfeest van dat jaar werden prijzen uitgereikt voor versierde fietsen. (meer…)

Klinkende pannen

De Klinkende Pannen (1978)

Zouden deze dames hun album ook op Spotify hebben staan?(Polygoon, 1978)

Geplaatst door Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op Dinsdag 28 augustus 2018

Een bericht op Facebook gaat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid deze week terug in de tijd met een reportage uit het Polygoonjournaal van het huisvrouwenorkest De Klinkende Pannen. Het orkest genoot in die jaren bekendheid in binnen en buitenland met optredens in Duitsland, België, Spanje en het poppodium Paradiso in Amsterdam. Het orkest heeft ongeveer 40 jaar bestaan en had haar laatste optreden op 22 april 2010 in Anholtskamp.

100 jaar geleden

Met dank aan de Stichting Heemkunde Markelo gaan we in de Oude Toren regelmatig terug in de lokale historie. Medewerkers van de stichting hebben ditmaal een krantenartikel gevonden van 100 jaar geleden. Het is een artikel uit augustus 1918. Dat was tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog.

Ons Organisatieleven

Wie kent nog het 14-daagse blaadje Ons Organisatieleven? Een uitgave van de drie toenmalige Markelose Coöperaties: De Landbouwvereniging, Boerenleenbank en Zuivelfabriek. In de uitgave konden ook verenigingen berichtjes in kwijt. In de editie van zaterdag 19 mei 1962 stond een column waarin Oarend Jan en Getjan hun licht laten schijnen over het boerenbedrijf. Zij blijken over een vooruitziende blik te beschikken want zij voorspellen: Alles moet groter worden en bedrijven verdwijnen. De column is in het dialect geschreven.
(meer…)

Nieuw boek Heemkunde in voorverkoop

Dit najaar komt het boek ‘De Marke Kerspel Goor’ op de markt. Het is het zesde boek in een reeks succesvolle uitgaven van de Stichting Heemkunde Markelo. Dit begon in 1998 met het boek ‘Markelo Dorpsgeschiedenis’ gevolgd door de markeboeken van Stokkum (2001), Markelo (2005), Herike (2009) en Elsen (2015). De komende uitgave werd enkele jaren geleden al aangekondigd en zal de geschiedenis van de marke Kerspel Goor belichten. (meer…)

Waar vond Lien Soelen onderdak?

De Stichting Heemkunde Markelo heeft de foto hiernaast ontvangen. Op de foto staat de Joodse onderduikster Caroline Souget-Visser (1893 – 1986). In de oorlog gebruikte ze de schuilnaam Lien Soelen en vond ze bij een Markelose boerderij onderdak. Wie informatie beschikbaar heeft en weet waar Caroline Souget-Visser of Lien Soelen in Markelo onderdak heeft gevonden, kan contact opnemen met de oudetoren@maarkelsnieuws.nl

Hoe een tekenaar Markelo zag

In de Oude Toren vandaag een tekening uit de Gelderse Overijsselse Courant van juni 1988. Hierboven is te zien hoe een tekenaar Markelo 30 jaar geleden zag.