onsProat: Schermpjes

Weet jij hoeveel schermtijd je per dag hebt? Telefoon, computer, tv, ze nemen heel wat van onze tijd in beslag. Of het nu voor werk is of privé, we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder scherm. Wil je contact met een gezinslid of collega kun je beter een bericht sturen dan rechtstreeks aanspreken. Zeker weten dat je sneller een reactie terug krijgt.

Het lijkt erop of we vastgeroest zitten aan onze mobiel en dat geldt niet alleen voor de jeugd. Ook ouderen kunnen er wat van. Het verschil in snelheid is alleen zo groot. De jeugd kan heel snel tikken en daarnaast ook nog mee doen in een gesprek. Sommige kunnen zelfs sneller typen dan praten.

Ik vind het jammer dat er steeds meer via de digitale snelweg gaat. Appen, mailen, Twitter, Insta, Facebook. Met name dat laatste is de goed-nieuws-show van de gemiddelde Nederlander. Een platform om te laten zien hoe geweldig we het hebben of wat voor knappe prestaties onze kinderen hebben geleverd. Ik doe er zelf soms ook aan mee. Er zal nooit eens op staan dat we met de voetbal verloren hebben. Of met toneel slecht gespeeld. Of dat we in de sloot zijn gefietst na een avondje Maarkels Feest. Het moet blijkbaar wel leuk blijven.

De reacties die via Facebook op bepaalde berichten komen, daar schrik ik wel van. Zo stond er vorig jaar een filmpje op Facebook over mij uit de tijd dat ik nog inseminator was, gemaakt door TV-Oost. Er kwam een golf aan berichten onder te staan. De meeste positief. Maar ook een aantal waarin ik uitgemaakt werd voor dierenhater of zelfs verkrachter. Reacties van mensen die geen idee hebben waar het over gaat. Denk eerst eens na voordat je reageert! Doe eens normaal man. Gooi niet alles zomaar online, verdiep je eerst in het onderwerp. Het is vanachter een scherm heel makkelijk om de meest gekke dingen te roepen. Nu lig ik er niet wakker van, maar ik kan me voorstellen dat er wel reacties voorbij komen die kwetsend zijn voor mensen. En blijkbaar mag het allemaal en blijft het er gewoon op staan. Ik zou zeggen: verwijder scheldwoorden, dan roept het ook niet op tot meer negatieve reacties.

Dat we altijd mobiel zijn heeft ook mooie kanten. Zo kwam Markelo vorige week landelijk in het nieuws: Boeven gepakt na oproep in buurtpreventie app. Het halve dorp was op de hoogte van de klopjacht op 2 overvallers. Binnen het uur waren ze gearresteerd, wat wil je nog meer. Kon het altijd maar zo simpel zijn om criminelen te pakken te krijgen.

Ook het zoeken van een relatie is heel modern via een scherm. Datingsites zijn helemaal in. Tinder, Second Love, daten voor senioren of voor hoog opgeleiden. Voor elke doelgroep is wat te vinden. Als de foto je aanstaat dan swipe je naar links, anders naar rechts. Of precies andersom, weet ik veel. Er zijn zelfs programma’s waar mensen gaan trouwen, nog voordat ze elkaar gezien hebben. Waar is de tijd gebleven van het echte contact? Elkaar recht in de ogen kijken, een gesprek voeren. Aftasten of je de ander leuk vindt. Dat is natuurlijk spannend. Maar toch vele malen leuker dan contact via een scherm.

Als je deze column leest moet dat natuurlijk ook via een schermpje. Prima hoor. Blijf dat ook doen. Maar doe dat scherm vandaag ook rustig een paar uur aan de kant, zodat je tijd kan maken voor echt contact, wordt je dag vast mooier van.

Prettig weekend

Rinus